De 6 hoofdoorzaken die zwelling in de benen veroorzaken

Janine image
door Janine

14 Oktober 2018

De 6 hoofdoorzaken die zwelling in de benen veroorzaken
Advertisement

Waterretentie of oedeem zijn de belangrijkste redenen waarom zwelling in de benen vaak voorkomt. Verschillende oorzaken die tot deze symptomen leiden en ze niet kennen, kunnen in sommige gevallen tot onnodige zorgen leiden. Als je lijdt aan dit soort problemen, volgt hier een korte uitleg van wat de belangrijkste problemen zouden kunnen zijn. Ook al hoef je niet al te bezorgd te zijn, adviseren wij je om in elk geval de arts te raadplegen voor een geschikte therapie.

via healthline.com

Advertisement
De 6 hoofdoorzaken die zwelling in de benen veroorzaken - 1

1. De zwelling wordt meestal veroorzaakt door een slechte bloedsomloop. Deze problemen treden vooral op als er weinig beweging of fysieke activiteit is. Als je de hele dag achter een pc zit en geen kans hebt om naar de sportschool te gaan of te sporten, probeer dan ongeveer 30 minuten per dag te wandelen. De resultaten kunnen onverwacht zijn.

2. Problemen met de lever of de nieren moeten niet worden onderschat en kunnen zwelling van het gezicht en de handen veroorzaken. De opeenhoping van vocht kan worden veroorzaakt door een slechte assimilatie van eiwitten in het bloed die we vinden in de vorm van vocht in het lichaam en in de urine. Op dit moment is het raadzaam om onmiddellijk een arts te raadplegen.

Advertisement
De 6 hoofdoorzaken die zwelling in de benen veroorzaken - 2

3. Slechte voeding is vaak de oorzaak van gezwollen benen. Slecht eten veroorzaakt vochtretentie aan de uiteinden van het lichaam net als overmatige consumptie van zout.

4. Bloedstolsels kunnen ook een van de redenen zijn die zwelling veroorzaken. Ze kunnen gevaarlijk zijn, maar in de meeste gevallen vormen ze geen probleem als ze op de juiste manier worden behandeld. Ze komen vrij vaak voor bij vrouwen die zwanger zijn geweest en worden veroorzaakt door de aderen van de benen die hun kracht beginnen te verliezen en een onjuiste circulatie veroorzaken. Bloed kan zich snel ophopen voordat het terugkeert naar het hart, vooral als je urenlang staat. Een oplossing om de zwelling te verminderen, is om de benen zo veel mogelijk opgeheven te houden tijdens het zitten of slapen, om te voorkomen dat de zwelling erger wordt.

nikoretro/Flickr

nikoretro/Flickr

5. Hartproblemen kunnen de oorzaak zijn, vooral als er eerdere problemen zijn geweest. Het hart heeft niet langer de kracht die nodig is om het bloed op dezelfde manier door het lichaam te pompen en de benen die zich aan het uiteinde bevinden, zouden in het bijzonder worden beïnvloed. Het is altijd beter om een arts te raadplegen als je in combinatie met de zwelling ook moeilijkheden met ademhalen hebt wanneer je ligt of na minimale fysieke inspanning.

6. Het is niet ongebruikelijk dat een vrouw tijdens de premenstruele periode zwelling vertoont, ook ter hoogte van haar benen. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en de juiste remedie kan dezelfde zijn. Om het gevoel van zwelling te verlichten, kun je hete peterseliethee klaarmaken, gemaakt met de bladeren en wortels van dit fijngehakte kruid in kokend water.

Het is dus niet gezegd dat problemen met betrekking tot de zwelling van de benen noodzakelijkerwijs gevaarlijk zijn voor onze gezondheid, veel van deze gevallen kunnen zelf thuis worden behandeld door dagelijks eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Uiteraard is het altijd beter om een arts te raadplegen wanneer je dit soort problemen hebt om een meer geschikte therapie voor de specifieke situatie voorgeschreven te krijgen.

Advertisement