Een kind komt om het leven door een druif: de moeder waarschuwt alle ouders voor dit risico

Janine image
door Janine

22 November 2018

Een kind komt om het leven door een druif: de moeder waarschuwt alle ouders voor dit risico
Advertisement

In Detroit is het een gewone dag in augustus. Een moeder gaat boodschappen doen met haar 2-jarige zoon, Ayyan Umar. Terwijl de vrouw op zoek is naar de verschillende schappen van de producten die ze nodig hebben, beseft ze niet dat haar zoon druiven aan het eten is, die ze in het karretje had gegooid. Ze merkt het pas wanneer ze ziet dat het kind in ademnood is. De moeder, wanhopig, probeert hem te redden door hem op zijn rug te slaan en op andere manieren, maar zonder succes. Aanwezige mensen proberen te helpen en roepen hulp in die binnen enkele minuten arriveert. Helaas is er voor de kleine Ayyan niets meer aan te doen.

Advertisement
Memory of AYYAN UMAR/Facebook

Memory of AYYAN UMAR/Facebook

Ayyun's ouders kunnen niet begrijpen hoe zoiets kan gebeuren en waarschuwen andere ouders zoals zij, om EHBO-cursussen te volgen om de manoeuvres te leren die in deze gevallen kunnen worden gebruikt, zoals de greep van Heimlich en CPR. Als de moeder van het kind hiervan op de hoogte was, zou deze tragische gebeurtenis misschien kunnen worden voorkomen. De ouders van de kleine Ayyun openden een Facebook-pagina ter ere van hun kind.

De Heimlich-manoeuvre, gebruikt in eerstehulpsituaties, dient om obstructies in de luchtwegen te verwijderen en wordt uitgevoerd in gevallen van verstikking. De hulpverlener gebruikt zijn handen en armen om een snelle druk uit te oefenen in het abdominale gebied, onder het borstbeen en boven de navel, om de oorzaak van de verstikking op te heffen.

Advertisement
WXYZ-TV Detroit | Channel 7/Youtube

WXYZ-TV Detroit | Channel 7/Youtube

CPR is een afkorting dat staat voor "cardiopulmonaire reanimatie" en wordt toegepast in noodgevallen, in geval van een hartstilstand. Het kan hersenbeschadiging voorkomen als men niet langer de juiste hoeveelheid zuurstof ontvangt. Deze manoeuvre omvat een reeks van 30 hartmassages afgewisseld met 2 beademingen, of mond-op-mond beademing.

Deze zeer korte uitleg vervangt uiteraard niet de theoretische en praktische kennis die op EHBO-cursussen wordt gegeven.

torange

torange

Alleen al in de Verenigde Staten sterft elke vijf dagen een kind door verstikking door voedsel, dat gemakkelijk de keel of de longen binnenkomt. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die deze problemen kunnen veroorzaken, wat kunnen ouders doen om dit te voorkomen? Ze moeten het voedsel heel goed snijden, druiven moeten bijvoorbeeld in tweeën worden gesneden, of in vieren als het grote druiven zijn, evenals knakworsten, terwijl spaghetti moet worden gebroken. Het zijn kleine voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen bij kinderen, vooral bij kinderen jonger dan 4 jaar, en die veel ouders al toepassen. Het belangrijkste is om te weten wat je moet doen in geval van nood en altijd om hulp roepen.

Advertisement