Volgens deze kinderarts moeten kinderen buiten spelen, ook als het buiten koud is

Janine image
door Janine

07 December 2018

Volgens deze kinderarts moeten kinderen buiten spelen, ook als het buiten koud is
Advertisement

"Ga niet de kou in, dan word je ziek!". Hoe vaak heb je als kind deze zin niet horen zeggen door overbezorgde ouders en grootouders? Het lijkt er echter op dat deze angsten jarenlang ongegrond zijn geweest omdat blootstelling aan de kou niet genoeg is om iemand ziek te maken. Volgens de kinderartsen heeft het geen zin om kinderen binnen te houden omdat het buiten kouder is, het is ook contraproductief voor de gezondheid van het kind.

via Laura Reali/youreduaction.it

Advertisement
Pxhere

Pxhere

De eerste kou van het seizoen hebben we al gehad en brengt de zorg met zich mee die verband houdt met de kou en de kwalen die hierdoor worden veroorzaakt. In werkelijkheid weerspiegelt dit geloof niet de realiteit van de feiten, of althans niet volledig. Om deze reden zouden kinderen, als ze niet echt ziek zijn, de middag nooit binnenshuis moeten doorbrengen als ze buitenshuis kunnen spelen.

Volgens Dr. Paola Reali, kinderarts, lid van de Culturele Vereniging Kinderartsen, kan alleen de kou iemand niet ziek maken. Het zou in feite een erfenis van het verleden zijn toen de verwarming in huis en ook de kinderkleding niet adequaat waren. Hoewel het waar is dat griepvirussen een geschiktere plaats vinden in het koude klimaat, is het ook waar dat hun transmissie in de open lucht veel gecompliceerder is dan op afgesloten plaatsen waar het in plaats daarvan zich gemakkelijk verspreidt. Op plaatsen zoals scholen verspreiden virussen en bacteriën zich namelijk en zijn ze gemakkelijker overdraagbaar.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

In de open lucht kan een kind ook zoveel mogelijk vitamine D opnemen, zelfs tijdens de winter wanneer er weinig zonlicht beschikbaar is. Spelen in een park of in een speeltuin voorkomt ook dat kinderen te veel tijd doorbrengen voor de televisie en met videospellen: beweging maken vermindert het risico op overgewicht en obesitas.

Dr. Reali, een van de auteurs van het boek "Verontreiniging en gezondheid van kinderen", wil er ook op wijzen dat de lucht die we in huis ademen niet van betere kwaliteit is dan de lucht die we in een grote stad inademen. De vervuilende stoffen gaan namelijk ook door de ramen die zich ophopen in de kamers, samen met interne vervuilende stoffen zoals virussen en bacteriën. Om deze reden is het belangrijk om te luchten, en het is ook de reden waarom degenen die in steden wonen de deur uit moeten, naar het park of ver weg van de drukste gebieden.

Verbied je kinderen of kleinkinderen dus niet om buiten te spelen, zelfs als de temperaturen lager zijn! Vergeet natuurlijk niet om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, evenals geschikte kleding.

Advertisement