Als je niet weet wat je moet doen, doe dan niets: een boeddhistisch verhaal leert ons de waarde van geduld - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Als je niet weet wat je moet doen, doe…
Een moeder hoeft niet perfect te zijn: imperfectie stelt onze kinderen in staat te verbeteren Geriaters bevestigen het: tegenwoordig ben je pas echt oud boven je 75e

Als je niet weet wat je moet doen, doe dan niets: een boeddhistisch verhaal leert ons de waarde van geduld

1.262
Advertisement

Boeddhisten geloven dat onze geest als een aap is (monkey mind), dat wil zeggen, rusteloos, geagiteerd, verward, onbeslist en onstandvastig, en die van de ene stemming naar de andere gaat, net zoals een aap van de ene tak naar de andere springt. We gaan zo snel van de ene gedachte naar de andere over, dat we ons vaak in staat van opwinding en verwarring bevinden, en onze huidige emoties helpen ons niet, maar verergeren eerder de situatie. Het geheim om dit te vermijden is, zo leren de boeddhisten ons, om te wachten. Als je niet weet wat je moet doen, welke beslissing je moet nemen, is het beter om niets te doen en te wachten en het de tijd te geven. Dit is de enige remedie die we kunnen nemen om die verloren mentale sereniteit opnieuw te vinden.

Een Boeddhistisch verhaal legt beter de betekenis uit van wachten en van geduld, wanneer dingen niet goed lijken te gaan.

foto: pxhere.com

Boeddha en zijn discipelen gaan op een lange reis door verschillende steden. Op een bijzonder warme dag vraagt Boeddha aan één van zijn discipelen, de meest ongeduldige:

"Ik heb dorst, kun je wat water halen uit het nabijgelegen meer?".

De man gaat, maar zodra hij aankomt om wat te halen, ziet hij een kar met runderen in het meer lopen die het water bevuilen. Hij keert terug naar Boeddha en vertelt hem:

"Meester, het water is modderig dus je kunt het niet drinken."

Na een half uur vraagt Boeddha dezelfde discipel om hem het water van dat meer te brengen. De man gaat naar hem toe en antwoordt op een meer vastberaden manier dat het water niet goed zou kunnen zijn.

Boeddha vraagt de man meerdere malen water en deze komt altijd met lege handen terug van het meer, totdat hij op een gegeven moment ziet dat het water kristalhelder is. Hij haalt er wat water uit voor zijn meester en brengt het naar hem. Boeddha vraagt de discipel bij het zien van het water, hoe hij het heeft schoongemaakt, maar de man begrijpt de vraag niet, dus hij antwoordt niet.

Het is de Meester zelf die hem het antwoord geeft: "Wacht en laat het water voor wat het is. De modder zakt langzaam neer op de bodem van het meer en het water keert schoon terug. Je moet het tijd geven en niet ongeduldig zijn. Het moet zijn evenwicht vinden, je hoeft niets te doen. Alles gaat voorbij, als je maar geduld hebt ".

Heel vaak leiden angst en de wens om een oplossing te vinden ons ertoe overhaaste keuzes te maken, die de situatie alleen maar erger maken. Indien mogelijk, is het beter om te wachten, adem te halen en pas in actie te komen als de omstandigheden gunstiger zijn. Sommige problemen komen zelfs vanzelf, op het juiste moment!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt