Geriaters bevestigen het: tegenwoordig ben je pas echt oud boven je 75e

Janine image
door Janine

04 December 2018

Geriaters bevestigen het: tegenwoordig ben je pas echt oud boven je 75e
Advertisement

Comfort, wetenschappelijke ontdekkingen en meer in het algemeen de kwaliteit van het moderne leven heeft onvermijdelijk de levensverwachting in meer ontwikkelde landen verhoogd. Iemand die 60 jaar oud is, is qua mentaal en cognitief vermogen niet vergelijkbaar met 20 of 30 jaar geleden, dit betekent maar één ding: we verouderen langzamer. Om deze reden hebben de geriaters conceptueel de leeftijd opnieuw gedefinieerd waarop een persoon kan worden beschouwd als oud en dit is een echte leeftijdsrevolutie.

via ansa.it

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het is nu officieel, pas na 75 jaar kan iemand als oud worden beschouwd. Het nieuws dat als een echte revolutie kan worden beschouwd, komt rechtstreeks van het Nationale Congres van de Italiaanse Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie (SIGG) dat plaatsvindt in Rome. Volgens experts heeft iemand die nu 65 jaar oud is, de fysieke en mentale kracht van iemand die 30 jaar geleden 40-45 jaar was! Iemand van 75 heeft dezelfde faculteiten als een 55-jarige uit 1980, zegt prof. Niccolò Marchionni van de universiteit van Florence en directeur van de cardiovasculaire afdeling van het ziekenhuis Careggi.

De gemiddelde leeftijd in de meest ontwikkelde landen is met ongeveer 20 jaar gestegen ten opzichte van het begin van de 20e eeuw en de meeste mensen tussen 60 en 75 jaar verkeren in uitstekende gezondheid. De levensverwachting is daarom aangepast aan de moderne levensstandaard en veroorzaakt een vertraging in het verschijnen van ziekten.

Advertisement
Pexels

Pexels

Om deze reden werd door de geriaters tijdens de bijeenkomst voorgesteld om het concept van ouderdom aan de tijd aan te passen rekening houdend met de huidige demografische omstandigheden en het feit dat je daadwerkelijk bejaard bent wanneer je een levensverwachting van ongeveer 10 jaar hebt. Volgens de laatste statistische gegevens is de gemiddelde leeftijd van de levensduur voor vrouwen ongeveer 85 jaar en voor mannen iets minder, namelijk 82-83 jaar. Immers, gezien de huidige fysieke conditie van een 65-jarige man of vrouw, wie zou er ooit van dromen hem een oude man te noemen?

Advertisement