Het is altijd de moeite waard om te stoppen met roken: de gezondheidsvoordelen op de korte en lange termijn zijn enorm - BekijkDezeVideo.nl
x
Het is altijd de moeite waard om te…
Een Beagle en een gans werden gefilmd terwijl ze een ontroerende knuffel uitwisselden Een brief voor werkende moeders, die hun kinderen omhelzen wanneer ze naar huis terugkeren en alle offers vergeten

Het is altijd de moeite waard om te stoppen met roken: de gezondheidsvoordelen op de korte en lange termijn zijn enorm

10 Februari 2020 • Door Janine
2.202
Advertisement

Het is bekend dat roken nog nooit iemand goed heeft gedaan. Inmiddels zijn zelfs de meest fervente rokers zich bewust van de ernstige risico's die zij lopen vanwege deze gewoonte; voor sommigen is het echter niet voldoende om te weten dat hun longen er op een gegeven moment onder te lijden hebben, dat hun huid geel wordt en vroegtijdig verouderd, en dat zelfs hun tanden verkleuren door elke gerookte sigaret. Anderzijds is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen acties. Het belangrijkste is om geïnformeerd te worden over waar we aan blootgesteld staan. Roken is slecht en we weten het allemaal - maar weet je wat er met het lichaam gebeurt als je ermee stopt? Hieronder wilden we enkele van de ongelooflijke voordelen melden die voortkomen uit stoppen met roken.

via: Healthline

De gunstige effecten van stoppen met roken beginnen 20 minuten na het nemen van deze belangrijke beslissing. Als je stopt met roken, zullen je bloeddruk en hartslag vertragen en zich opnieuw reguleren. Na 8-12 uur keert het niveau van koolmonoxide in het bloed terug naar een normaal niveau. Wanneer de aanwezigheid van koolmonoxide in het bloed begint te dalen tot het volledig verdwijnt, worden de zuurstofniveaus in het bloed weer normaal. Na 24 hele uren zonder zelfs een sigaret te hebben gerookt, kunnen we wel zeggen dat we het risico op een hartaanval met één dag hebben verminderd. Na slechts 2 dagen zul je waarschijnlijk weer de echte smaak van voedsel proeven en je reukvermogen zal ook dienovereenkomstig verbeteren.

foto: Pixabay

Na 2 weken - en in de daaropvolgende weken - zal de bloedsomloop al veel verbeterd zijn en daarmee ook de longcapaciteit. Volgens de Universiteit van Michigan neemt de longcapaciteit na 2 weken met 30% toe. Na 1 maand is de hoest die je altijd al achtervolgde al bijna volledig verdwenen en zelfs je kortademigheid zal zeker zijn verbeterd. Na 3 maanden vergroot een ex-roker haar kansen om vruchtbaar te zijn en zal haar baby minder risico lopen om vroegtijdig geboren te worden.

Na 1 jaar onthouding is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd in vergelijking met dat van een roker. Je zult merken hoe weinig je nog moet hoesten na een jaar zonder te roken en hoeveel je ademhaling is verbeterd. Hoe langer je doorgaat zonder te roken, hoe meer het risico op een beroerte, en long, mond, keel, slokdarm, blaas en alvleesklierkanker vermindert.

Het is altijd de moeite waard om te stoppen - je lichaam zal je eeuwig dankbaar zijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt