Kom alles te weten over een te traag werkende schildklier - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Kom alles te weten over een te traag…
Door deze 7 slechte gewoontes begin je voortijdig te verouderen. Wat moet je allemaal laten om jong te blijven? De kinderen uit dit dorp steken een rivier over in enorme plastic zakken, alleen maar om naar school te kunnen gaan

Kom alles te weten over een te traag werkende schildklier

Door Skip Tromp de Haas
5.748
Advertisement

De schildklier is de grootste inwendige klier in het menselijk lichaam. Bovendien is het een van de klieren die het belangrijkst is voor het welzijn van het hele lichaam. Wat de schildklier doet is fundamenteel voor organen als de lever, nieren, het hart en hersenen. Daarnaast zorgt deze klier voor de balans tussen lichaam en geest. Werkt de schildklier niet goed, te langzaam om precies te zijn, dan is er sprake van hypothyreoïdie, wat inhoudt dat er een gebrek is aan de hormonen T3 en T4. Hier lees je alles wat er te weten valt over deze aandoening.

De schildklier regelt bij vrouwen hun menstruatiecyclus, maar bij jongvolwassenen en kinderen draagt het bij aan hun vermogen om hun stemming te beheersen. Mocht de hormoontoevoer beginnen te dalen dan doen zich specifieke omstandigheden voor: het lichaam gaat trager reageren, dit is een automatisch verdedigingsmechanisme om energie te besparen. Je kunt dan vermoeidheid ervaren, geïrriteerd zijn en slaperig.

Dit kunnen andere symptomen zijn die op een trage schildklier wijzen en misschien nogal vervelend zijn: gewichtstoename ongeacht wat je eet of hoe je sport, 's ochtends een lagere lichaamstemperatuur, 's middags moe en continu het gevoel hebben dat je handen en voeten koud zijn. 

foto: health.mil

Doorgaans is er, naast eerdergenoemde dingen die je kan voelen, ook nog sprake van moeite met ademen, kortademigheid, onverklaarbaar moe zijn, moeite met coördinatie, duizelingen en draaierigheid, haarverlies, droge huid, droge ogen en een verhoogd cholesterolgehalte.

Tot zover zijn voornamelijk alleen fysieke symptomen beschreven. Dat een schildklier te traag werkt manifesteert zich echter ook in de vorm van psychologische ongemakken. Mensen met hypothyreoïdie kunnen zich onrustig, gespannen of gedeprimeerd voelen, kan hun geheugen haperen en is het mogelijk dat ze minder snel kunnen nadenken.

Advertisement

Met medicijnen die als basis levothyroxine hebben wordt in de meeste gevallen het tekort aan T3- en T4-hormonen aangevuld. Deze werkzame stof, synthetisch van aard, moet het biochemisch evenwicht herstellen en het lichaam weer terugbrengen in een optimale toestand.

Het advies luidt om in ieder geval sowieso altijd contact op te nemen met de huisarts en indien nodig tests laten doen waarbij er specifiek naar de werking van de schildklier wordt gekeken. Alleen dan kan er, op basis van onderzoeken en een exacte diagnose, over worden gegaan op een persoonlijk behandelplan met medicijnen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt