Een keer per week voor de kleinkinderen zorgen kan de mentale veroudering van oma’s vertragen: dat beweert een studie

Janine image
door Janine

06 December 2018

Een keer per week voor de kleinkinderen zorgen kan de mentale veroudering van oma’s vertragen: dat beweert een studie
Advertisement

Als kind hebben we allemaal tijd doorgebracht samen met onze oma's. Min of meer zijn we ook allemaal opgevoed door onze grootouders met de juiste hoeveelheid toegeeflijkheid en strengheid die alleen zij ons kunnen geven. Volgens een Australisch onderzoek is tijd doorbrengen samen met de kleinkinderen heilzaam voor de gezondheid van grootmoeders die hun mentale veroudering vertragen. Maar zoals alles, is "te veel" niet goed en de juiste balans vinden is noodzakelijk...

via Menopause Society

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Wie houdt er niet van om tijd met zijn oma door te brengen? Volgens een studie uitgevoerd door het Women's Healthy Ageing Project, zou tijd doorbrengen met hen de gezondheid ten goede kunnen komen. Het onderzoek onder 186 Australische vrouwen in de postmenopausale fase toonde een duidelijk verschil tussen degenen die minstens één keer per week voor hun kleinkinderen zorgden, vergeleken met degenen die dat niet deden.

De oma's die er minstens één dag per week fulltime voor zorgen, hebben namelijk positieve resultaten behaald in de uitgevoerde cognitieve tests. Volgens de experts is het precies de interactie die vrouwen in dit stadium hebben met het kind, waardoor ze gezonder ouder worden en het begin van seniele dementie en andere psychische aandoeningen zoals Alzheimer tegengaan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Wat in feite niet helpt, is dat ouderen de laatste jaren van hun leven in eenzaamheid doorbrengen, ver van hun kinderen of kleinkinderen. Hoewel het waar is dat de interactie goed kan zijn voor de oma's, is het altijd beter om niet te overdrijven en niet langer dan 5 dagen per week voor de kleinkinderen te zorgen. Volgens deze studie hebben de oma's die dat wel deden in feite lagere resultaten behaald bij cognitieve tests en kunnen ze daarom eerder geneigd zijn tot de bovengenoemde mentale aandoeningen.

Zoals alles moet de juiste balans gevonden worden, ook al is het leuk om tijd door te brengen met de kleinkinderen, het is beter om niet te overdrijven en ook tijd aan zichzelf te besteden.

Advertisement