10 gewoonten van boeddhistische monniken die erg streng zijn maar je leven ten goede kunnen veranderen

Janine image
door Janine

21 December 2018

10 gewoonten van boeddhistische monniken die erg streng zijn maar je leven ten goede kunnen veranderen
Advertisement

Boeddhistische filosofie, ontstaan tussen de zesde en vijfde eeuw voor Christus, is een van de meest wijdverbreide spirituele doctrines in de wereld. Het heeft een zeer oude geschiedenis en wordt ook vandaag nog veel uitgeoefend. Wat ons westerlingen het meest fascineert over het boeddhisme zijn de leringen over vrede en de zoektocht naar een leven zonder lijden. Veel van deze boeddhistische principes kunnen in het dagelijks leven worden toegepast, met niet weinig discipline en standvastigheid en een flinke dosis geduld, waardoor de kwaliteit wordt verbeterd. We noemen er enkele, die door de monniken zelf worden toegepast.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

1. Laat overmaat varen: een van de hoofdprincipes van de boeddhistische filosofie is om overbodige materiële goederen achter te laten, die bovendien alleen maar frustratie veroorzaken. Ons leven kan compleet zijn met het absolute minimum.
2. Voor anderen zorgen: in deze wereld is er geen ruimte voor individualisme, we zijn een grote gemeenschap en als zodanig moet iedereen ook nadenken over het welzijn van anderen. Door anderen te helpen bevrijden we onze geest van persoonlijke problemen, kalmeert het en geeft minder ruimte aan zelfzuchtig gedrag, door het altruïstische te bevorderen.
3. Veel mediteren: boeddhistische monniken mediteren elke dag 1/3 uur 's ochtends en 's avonds. Meditatie helpt om stress te verminderen en verhoogt de geheugenfuncties van de hersenen door deze opnieuw op te laden.
4. Leren van oudere mensen: voor boeddhisten staat ouderdom synoniem aan wijsheid en beschouwt ouderen als spirituele gidsen. Dankzij hun ervaring kunnen ouderen ons veel dingen over het leven leren, die we nodig hebben om geestelijk te groeien.
5. Luisteren zonder te oordelen: als we aan de basis van de boeddhistische filosofie hulp voor anderen en de vermindering van menselijk lijden vinden, gaat oordelen tegen deze principes in. We moeten de kunst van het luisteren oefenen om ons bewust te worden van wat de ander naar ons overbrengt.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

6. Verandering accepteren: veranderingen laten de mens lijden. Het is vaak moeilijk om te accepteren dat iets in ons leven verandert, maar het is de enige manier om pijn te verminderen en vrediger te leven. De verandering van de aard van de dingen, van het universum zelf, kan niet worden gestopt.
7. In het moment leven: de mens neigt te veel na te denken over het verleden en de toekomst en niet te genieten van het heden. Als we nadenken over het belang van het huidige moment, kunnen we met meer bewustzijn de dingen die ons overkomen en die we vaak verliezen beleven.
8. Je op één ding concentreren: hoewel onze zorgen of gedachten veel zijn, is het goed om onze aandacht op één ding tegelijk te richten. Op deze manier zijn er minder toestanden van angst en stress, een duidelijkere en kalmere geest en een voordeel uit kwalitatief oogpunt bij het oplossen van onze problemen.
9. Geef alles wat je hebt: in het moment leven in Boeddhistische zin betekent ook dat je alles wat je hebt aan anderen geeft, zonder stress en spanning, en dan wachtend op de vruchten van wat er gezaaid is.
10. Laat los wat niet gecontroleerd kan worden: niets is statisch in het universum, alles verandert, dus om beter te leven, is het goed om niet te proberen dingen voor zichzelf te houden. Je kunt niet alles onder controle hebben, de tijd vliegt en in deze constant bewegende stroom, moeten we leren de dingen die we niet kunnen controleren los te laten.

Advertisement