Is het goed om je kinderen op de mond te kussen? Kinderpsychologen zijn verdeeld

Janine image
door Janine

17 December 2018

Is het goed om je kinderen op de mond te kussen? Kinderpsychologen zijn verdeeld
Advertisement

Is het juist of niet om je kinderenop de mond te kussen? Wanneer moet je ermee stoppen? Waarom doe je het of waarom juist niet? Kan het gevolgen hebben? Is het positief of negatief? Allemaal vragen die worden gesteld door verschillende kinderpsychologen en die hen in twee verschillende categorieën verdelen: voor en tegen. Bij de vraag waren ook veel volgers van Victoria Beckham betrokken die een foto op haar Instagram-profiel plaatste terwijl ze haar dochter op de mond kuste, wat een tirade teweegbracht tussen diegenen die het gebaar ongepast vonden of juist niet.

Advertisement

Sommige kinderpsychologen, zoals Dr. Charlotte Reznick, beweren dat de gewoonte om kinderen op de mond te kussen niet verkeerd is, maar het is beter om er zo snel mogelijk mee te stoppen. Het probleem, vindt ze, ligt in het feit dat kinderen vanaf de leeftijd van 4 (sommige zelfs eerder) zelfbewustzijn beginnen te ontwikkelen op een relationeel niveau, dus het kussen op de mond van hun ouders kan emotionele verwarring creëren.

Andere kinderpsychologen denken echter, net als Dr. Fiona Martin, dat er geen bewezen verband is dat de kus van een moeder of vader een negatieve invloed kan hebben op de opvoeding van hun kinderen. Daarom zou het geen ongepaste of incorrecte gewoonte zijn waarvan ze emotioneel in de war zouden kunnen raken.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Kortom, het debat is nog steeds open, niet alleen onder psychologen, maar ook tussen de ouders onderling, verdeeld tussen degenen die vinden dat ze niets verkeerds in de kus op de mond kunnen zien en die daarentegen van mening zijn dat het het emotionele evenwicht van kinderen kan schaden. Wat het juiste antwoord ook is, het belangrijkste is om nooit te stoppen met het tonen van genegenheid tegenover je kinderen, elk op de manier die hij of zij denkt dat het meest geschikt is.

Advertisement