Volgens deze schrijver bestaat elke liefdesrelatie uit vijf fasen, maar weinig paren slagen erin de derde te overwinnen

Janine image
door Janine

27 December 2018

Volgens deze schrijver bestaat elke liefdesrelatie uit vijf fasen, maar weinig paren slagen erin de derde te overwinnen
Advertisement

Het gelukkige einde van liefdesverhalen - helemaal niet voor de hand liggend - is helemaal geen kwestie van "lot", zoals vaak wordt gezegd om zichzelf te troosten wanneer een relatie eindigt; integendeel, elk van de partijen is volledig verantwoordelijk, door zijn acties, voor de evolutie van een relatie.

Dit is wat Jed Diamond zegt, een psychotherapeut en schrijver die een fundamentele les heeft geleerd uit zijn tientallen jaren durende studies over gezinsdynamica: ware liefde - die eeuwig duurt - ontwikkelt zich in vijf fasen - maar de meeste stellen overschrijden de derde niet.

Hieronder leggen we het uit.

via bustle.com

Advertisement
Becca Tapert/Unsplash

Becca Tapert/Unsplash

Fase 1: VERLIEFD WORDEN

Het is die fase waarin we iemand ontmoeten die ons een buitengewoon goed gevoel geeft, dankzij de mix van hormonen (dopamine, oxytocine, serotonine, testosteron, oestrogeen) die in ons tekeer gaan: ook al is het het resultaat van het natuurlijke instinct voor de voortplanting van de soort, onze geest projecteert op deze persoon al de verlangens en mislukte beloften van vorige relaties, waardoor we in een dimensie leven die voor eeuwig lijkt.

Fase 2: EEN STEL WORDEN

In deze fase wordt de verliefdheid versterkt, waardoor we een ​​paar worden of zelfs een gezin willen stichten: door de vreugde van het delen van oude en nieuwe gevoelens met je partner. De eerste passie is vervangen door een gevoel van bescherming en genegenheid, die we vaak verwisselen met de hoogste vorm van liefde, waardoor we misleid worden.

Fase 3: DESILLUSIE

Vroeg of laat, komt de derde fase: de verveling neemt toe en we voelen ons gevangen in een dimensie die ons niet meer voldoet, en we willen onszelf bevrijden. Alles lijkt verkeerd. Je reageert vaak door prikkelbaar te zijn of je sluit je in jezelf op, onderdrukt door fysiek en psychisch lijden. Het lijkt het einde van alles; en soms is het dat ook.

Advertisement
maxpixel

maxpixel

Fase 4: CREATIE VAN DE ECHTE LIEFDE

Elke crisis vertegenwoordigt de mogelijkheid om te evolueren naar iets nieuws en beters. Dus, geconfronteerd met het ongelukkig zijn van de derde fase, kunnen we de diepere oorzaken van onze malaise ontdekken - trauma's uit de kindertijd, relaties uit het verleden - en besluiten om ze te overwinnen met de hulp van de partner, die ons in staat stelt om een ​​andere band te creëren. We zijn niet langer gewoon "minnaars", maar we worden bondgenoten: de hulp die we ontvangen en die we geven, doet ons onszelf beter begrijpen, en dit leidt ons ertoe om ons beter te voelen en lief te hebben met een open hart.

Fase 5: DE LIEFDE WORDT EEN MIDDEL OM DE WERELD TE VERBETEREN

Als we de diepe crisis van de derde fase overwinnen, begrijpen we dat we zelfs voor de buitenwereld liefde kunnen vinden en creëren: elk paar heeft de mogelijkheid om het nieuwe verworven bewustzijn te gebruiken om zichzelf te verbeteren om iets te verbeteren in de wereld die hen omringt en het bedekt met die ware liefde die het heeft kunnen ontdekken.

Hoevelen van jullie zijn erin geslaagd de derde fase te overwinnen?

Advertisement