Minder Whatsapp-berichten en meer knuffels

Janine image
door Janine

21 December 2018

Minder Whatsapp-berichten en meer knuffels
Advertisement

We kunnen niet ontkennen dat digitale technologieën steeds nuttiger en onmisbaarder zijn geworden in het dagelijks leven. Maar er is iets mis met hun gebruik, en om te zien hoe ze ons in sommige gevallen verwijderen van echt belangrijke en vooral "echte" dingen, is pijnlijk en frustrerend. Om deze reden is het noodzakelijk om de relatie tussen technologie en interpersoonlijke relaties te herdefiniëren en dit alles definitief te beperken. In de praktijk hebben we meer knuffels en minder berichten nodig...

via Psychology Today

Advertisement
Pexels

Pexels

Social network en de smartphone zijn twee van de vele revolutionaire uitvindingen van deze eeuw. Ze zijn erg handig en leuk, we kunnen contact houden met mensen op afstand of die we uit het oog zijn verloren en we kunnen alles met één apparaat doen. Maar tegen welke prijs? Deze kracht waarmee we 24 uur per dag overal en met iedereen contact kunnen houden, verzet zich tegen het feit dat deze technologieën de echt belangrijke en nabije mensen de weg versperren en elke vorm van relatie vernietigen. Niets is fouter dan de vormen van interactie vervangen door degenen die worden gemedieerd door deze platforms en apparaten, een knuffel kan immers nooit worden vervangen door een emoticon. Dit komt omdat we sociale wezens zijn die leven voor interactie en voor contact met soortgenoten.

 

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Zelfs als het onderscheid tussen online en offline leven minder duidelijk is geworden, is het noodzakelijk om de juiste balans te vinden. Met andere woorden, je hebt meer knuffels nodig en minder WhatsAppjes om je leven zo goed mogelijk te leven. Een leven dat wordt gekenmerkt door minder meldingen en meer gesprekken: een diepere verbinding met de mensen die we naast ons hebben leert onszelf te accepteren voor wat we zijn en niet voor hoe we op een scherm verschijnen.

De voordelen van de digitale technologie zijn onmiskenbaar, maar ze moeten zo goed mogelijk worden benut om te compenseren in die gebieden waar ze nodig zijn, en nooit in de plaats te stellen van wat we al hebben. Echt geluk is niet wat kan worden bereikt op het scherm van een smartphone of op een sociaal netwerk, het kan alleen worden bereikt door te praten, communiceren en de speciale mensen omarmen die deel uitmaken van ons leven.

 

Advertisement