5 lessen uit "De kleine prins" die een beter mens van ons maken

Janine image
door Janine

19 December 2018

5 lessen uit "De kleine prins" die een beter mens van ons maken
Advertisement

De kleine prins, hoewel het als "kinderliteratuur" beschouwd wordt, gaat over thema's die geschikt zijn voor alle leeftijden, zoals de zin van het leven, liefde, vriendschap, het verlies van iemand. De tekst is een lange en diepgaande gedachte over de menselijke conditie, van waaruit we verschillende leringen kunnen trekken die ons leven en de manier waarop we het leven in een ander licht laten zien. Hier volgen er enkele.

via lamenteesmaravillosa.com

Advertisement
Cesar Vazquez/Youtube

Cesar Vazquez/Youtube

  1. "Het essentiële is onzichtbaar voor het oog": onze samenleving doet ons meestal geloven dat uiterlijk alles is wat er echt toe doet om gelukkig te zijn. In werkelijkheid gaat het vooral om de gevoelens, de emoties, alle dingen die moeilijk met het blote oog waar te nemen zijn, maar die gevoeld moeten worden.
  2. "Het is veel moeilijker om zichzelf te beoordelen dan om anderen te beoordelen": het kijken naar anderen is veel gemakkelijker dan in de spiegel te moeten kijken en je met jezelf te confronteren. Wanneer we meer over onszelf te weten komen, kunnen we hetzelfde doen met anderen, om mensen in nood met liefde te helpen.
  3. "Liefde betekent niet naar elkaar kijken, maar samen in dezelfde richting kijken": liefde houdt noodzakelijkerwijs in dat er tussen twee mensen medeplichtigheid bestaat. Als je alleen bent of het gevoel niet wederzijds is, heeft het geen zin omdat het een levensweg is die met zijn tweeën moet worden ondernomen, de één is de kracht van de ander en omgekeerd.
  4. "Volwassenen alleen begrijpen niets": ervaringen doen ons groeien en volwassen worden, maar vergroten ook ons wantrouwen in de wereld en ervaren stemmingen die kinderen niet kennen, zoals angst en pijn. Echter, in staat zijn om de sluier van illusie te behouden die typisch is voor kinderen, ondanks dat wat ons kan overkomen naar is, blijft betekenis geven aan alles wat er met ons gebeurt.
  5. "Hoe oud is hij? Hoeveel broers heeft hij? Hoeveel weegt hij? Hoeveel verdient zijn vader? Alleen dan denken ze dat ze hem kennen": Net zoals gevoelens onzichtbaar zijn voor het oog, zijn ook onze essentie en die van anderen dat. Schijn vertelt niets meer dan wat het laat zien en vertelt bijna nooit de waarheid. In plaats daarvan moet echte schoonheid in de binnenin worden gezocht, alleen op deze manier kunnen we onszelf bevrijden van alle barrières die we opwerpen voor iemand die we als verschillend ervaren.

Advertisement