Volgens de traditie is peetmoeder of peetvader zijn een eer die een leven lang duurt

door Janine

04 Maart 2019

Volgens de traditie is peetmoeder of peetvader zijn een eer die een leven lang duurt
Advertisement

Er zijn banden die, hoewel niet natuurlijk - zoals die tussen ouders en kinderen - op grond van andere factoren waarde en autoriteit aannemen: dit is het geval van de relatie tussen een peetmoeder en een peetvader met de peetzoon - of peetdochter.

Het is in feite een heel bijzondere relatie, zowel omdat het wordt besloten door derden - de ouders van het kind - en omdat het een culturele en religieuze waarde heeft, maar dat ondanks het behoren tot de traditie erin geslaagd is om door de eeuwen heen te overleven.

via holyart.com

Advertisement
Henry Scott/flickr

Henry Scott/flickr

Peetvaders en peetmoeders zijn terugkerende figuren in verschillende religies; in de christelijke zijn zij de getuigen van de doop, bestemd om een belangrijke rol te spelen in het leven van het gezin en vooral van het kind. Ze moeten de tweede ouder zijn, met wie het kind kan opgroeien en die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de religieuze opvoeding van het kind, maar ook om de ouders te vervangen in het ongelukkige geval dat ze komen te overlijden.

Dit gebeurt echter niet altijd: soms worden mensen gekozen die - vanwege de geografische afstand, of het nu vanwege een meer formele dan substantiele relatie met de ouders is - deze belangrijke taak niet zullen kunnen vervullen. Hun rol is echter belangrijk en het is daarom van essentieel belang om de juiste keuze te maken; voor dit doel is het beter om in detail hun taken te kennen.

Advertisement

De plichten van peetvaders en peetmoeders

De plichten van peetvaders en peetmoeders

pexels

1. Ze moeten zorgen voor de religieuze opvoeding van het kind, door hen het goede voorbeeld te tonen;

2. Ze moeten het kind begeleiden in het leven, dus is het van essentieel belang dat hun levensstijl dezelfde is als die van de ouders, omdat ze dit aan hun kind als voorbeeld zullen tonen;

3. Ze moeten aanwezig zijn op alle belangrijke momenten in het leven van hun petekind, zodat het kind zelf ze als hoofdfiguren kan beschouwen en ze elkaar beter kunnen begrijpen;

4. Het is noodzakelijk dat er een band bestaat tussen de peetouders en het petekind, die met de tijd verdiept moeten worden en onafhankelijk van de relatie met de ouders;

5. Ze moeten deelnemen aan hun ontwikkeling en hun studies, zich bewust zijn van hun scholastische vooruitgang, om hen te helpen zowel met hun studie als in hun relaties met hun leeftijdsgenoten;

6. Ze moeten de ouders ondersteunen in de meest delicate fasen van het leven van hun petekind, zoals de pubertijd, per definitie het meest turbulente moment.

Het is moeilijk om niet één, maar twee mensen te vinden die zulke veeleisende taken kunnen vervullen; maar het is tenslotte een kwestie van het vinden van vice-ouders, en het is normaal dat het een onmogelijke missie is, of bijna.

Advertisement