Stomatitis van de mondhoeken: hoe krijg je het en wat is de meest effectieve remedie om het te genezen

Janine

04 Maart 2019

Stomatitis van de mondhoeken: hoe krijg je het en wat is de meest effectieve remedie om het te genezen
Advertisement

Perlèche, ook bekend als angulaire stomatitis, is een ontsteking in de mondhoeken; in eerste instantie presenteert het zich als een zere plek op de huid, vergezeld van roodheid en pijn, terwijl het in een later stadium schimmel- en bacteriële infecties en schilfering kan veroorzaken.

Het lijkt een onschadelijk ongemak, maar - hoewel niet ernstig - het kan heel vervelend zijn en pijn veroorzaken, vooral wanneer je praat, eet of lacht. De oorzaken kunnen verschillen, net als de remedies: laten we ze samen bekijken.

via healthline.com

Advertisement
James Heilman, MD/wikimedia

James Heilman, MD/wikimedia

Over het algemeen is de perlèche een teken van een slecht voedingspatroon, maar de oorzaken kunnen andere zijn:

• een tekort aan vitamine A en B, foliumzuur en sommige mineralen zoals zink, ijzer en riboflavine;
• sommige huidallergieën;
• bepaalde medicijnen kunnen perlèche als bijwerking activeren;
• ziekten zoals diabetes of bloedarmoede.

Een goede basisvoorzorgsmaatregel is om het gebied droog te houden, de lippen niet nat te maken, aangezien vochtigheid de verspreiding van schimmels en bacteriën bevordert en de genezing hindert. Om de pijn te verlichten is het nuttig om een lokale antiseptische crème te gebruiken, liefst natuurlijk: aloë vera, rozenbottelolie en calendula kunnen nuttig zijn. Om er definitief vanaf te komen, moet je echter de oorzaak vaststellen die de ontsteking heeft veroorzaakt, door contact op te nemen met een arts.

Niets ernstigs dus, maar een alarmbel die ons laat weten dat we meer aandacht moeten schenken aan voedsel of meer in het algemeen aan onze gezondheid!

Advertisement