Ouders hebben zelfs zes jaar nodig om de verloren slaap na de geboorte van een baby in te halen

Janine image
door Janine

07 Maart 2019

Ouders hebben zelfs zes jaar nodig om de verloren slaap na de geboorte van een baby in te halen
Advertisement

Pasgeboren baby's of baby's van enkele maanden hebben hun eigen ritme, wat ze zelf regelen, ze slapen wanneer ze de behoefte voelen en huilen wanneer ze honger hebben of als ze ergens last van hebben. Een van de meest voor de hand liggende redenen is omdat ze uit de baarmoeder van de moeder "komen", waar geen verschil is tussen dag en nacht of over het algemeen het begrip tijd. Wanneer een baby arriveert, verstoort hij de gewoonten van de ouders volledig, en één van deze is slaap.

via cbsnews.com

Ouders hebben zelfs zes jaar nodig om de verloren slaap na de geboorte van een baby in te halen - 1

Een van de meest voorkomende zinnen die mensen met kinderen zeggen tegen vrienden die een baby verwachten is "probeer nu te slapen, want straks komt het er niet meer van". Vaders en vooral moeders verliezen gemiddeld 30 tot 60 minuten slaap per nacht met de komst van een baby, maar dit is geen nieuws. Wat we tot nu toe niet wisten, was wat de gevolgen op de lange duur betekenen. Onderzoekers aan de Universiteit van Warwick in Engeland hebben een onderzoek uitgevoerd naar de variaties in de dagelijkse slaapcyclus na de geboorte van een kind.

De enquête bevatte een steekproef onder 2119 ouders en 2541 moeders, met een meetniveau van 0 tot 10 als referentieparameter. Drie maanden na de bevalling registreerden vrouwen 1,81 punten minder in relatie tot kwaliteit van de slaap, door een extra 0,72 punten af te halen als gevolg van het geven van borstvoeding. Dit betekende ongeveer een uur minder slaap, met een gemiddelde van 13 minuten en 0,37 punten die alle ouders minder slapen, voor allebei.

Advertisement
Ouders hebben zelfs zes jaar nodig om de verloren slaap na de geboorte van een baby in te halen - 2

De verkregen informatie bracht een verrassend feit aan het licht, namelijk dat de hoeveelheid slaap die de ouders verloren hebben in de vroege periode na de komst van een kind, pas na 6 jaar wordt hersteld. Zo lang heeft het lichaam nodig om de normaliteit bij te stellen en zijn natuurlijke bioritmen te herstellen en de afwisseling van de slaap-waak cyclus.

Op dit moment is het niet bekend of er methoden of strategieën zijn om deze "mooie revolutie" beter te reïntegreren, wat zeker is, is dat vermoeidheid als gevolg van het gebrek aan rust ruimschoots wordt gecompenseerd door vreugde en liefde voor de baby. Dit natuurlijke mechanisme is ongetwijfeld beter dan welk supplement of medicijn die de wetenschap ook maar kan bedenken.

Advertisement