Het ontroerende verhaal van Flavia, de droevigste olifant ter wereld

door Janine

31 Maart 2019

Het ontroerende verhaal van Flavia, de droevigste olifant ter wereld
Advertisement

Olifanten zijn altijd al zoogdieren geweest die van nature als buitengewoon sociale wezens worden beschouwd. Naast hun onvervangbare fysieke verschijning, delen olifanten met hun soort de natuurlijke gehechtheid aan de moeder en aan hun eigen soort.

Als deze twee belangrijke pilaren ontbreken, kan het grote zoogdier een zeer moeilijk toekomstig leven leiden, net als Flavia, de olifant dat het symbool van de dierentuin in de stad Cordoba is.

Advertisement
Zoo de Còrdoba/Facebook

Zoo de Còrdoba/Facebook

Deze arme olifant, Flavia, bracht het grootste deel van haar leven alleen door in de dierentuin van Cordoba, in Spanje. Ze heeft de afgelopen 43 jaar geen enkele vriend gehad. Ze heeft nog nooit een andere olifant in haar leven gezien, volgens de dierenrechtenpartij PACMA.

Er waren ook eerdere tekenen dat Flavia angst in gevangenschap ervoer. Ze leed ook aan artritis en psychische stoornissen als gevolg van haar opsluiting, gebrek aan ruimte en het onvermogen zich vrij te gedragen.

Advertisement
Zoo de Còrdoba/Facebook

Zoo de Còrdoba/Facebook

In 2018 heeft de Spaanse dierenrechtenpartij de droevige toestand van de olifant veroordeeld en vroeg de dierentuinstructuur om het dier naar een dierenopvang te kunnen overbrengen. Na vele publieke protesten, was de dierentuin eindelijk met PACMA overeengekomen om de olifant naar een aangename plaats te brengen, waar ze eindelijk tijd met andere dikhuidigen zou kunnen doorbrengen.

Zoo de Cordoba/Facebook

Zoo de Cordoba/Facebook

Helaas stierf Flavia voordat deze kans werd geboden. Op 1 maart 2019 stierf Flavia op 47-jarige leeftijd in de dierentuin na enkele maanden van verslechtering van haar gezondheid, veroorzaakt door eerdere ziektes die in de loop der jaren waren opgedaan en als gevolg van de ernstige depressie die de dikhuidige in tientallen jaren van gevangenschap en isolatie had ontwikkeld.

Zoo de Cordoba/Facebook

Zoo de Cordoba/Facebook

De dierenrechtenpartij postte na het overlijden van Flavia een aangrijpend bericht op Facebook: "Dit verhaal had een goed einde kunnen hebben. We hebben veel moeite gedaan om je gezondheid te verbeteren en je te redden. Rust in vrede, Flavia."

Maar hoewel Flavia's verhaal ontmoedigend kan zijn, hopen dierenliefhebbers dat haar lot het bewustzijn kan verhogen wat betreft olifanten die gedwongen zijn in gevangenschap over de hele wereld te leven, van wie velen zich in vergelijkbare omstandigheden bevinden, en die de kans hebben te worden vrijgegeven voordat hun toestand erger wordt.

De officiële verklaring van de dierentuin in Cordoba gewijd aan het overlijden van de olifant Flavia veroorzaakte een golf van emotie op Facebook.

Todo el personal del Parque Zoológico Municipal que ha tenido la suerte de trabajar con Flavia lamenta el fallecimiento...

Pubblicato da Zoo de Córdoba su Venerdì 1 marzo 2019

Zoo de Cordoba/Facebook

We hopen dat het droevige verhaal van Flavia, de trieste olifant van de dierentuin van Cordoba, de laatste is van een nog te lange lijst van gebroken levens binnen dierentuinverblijven overal ter wereld. We delen dit verhaal zodat we een halt toe kunnen roepen over de gevangenneming van deze buitengewone dikhuidigen.

Advertisement