Kinderen van werkende moeders hebben meer kans om succesvol in het leven te zijn, dat zegt de wetenschap!

door Janine

30 Maart 2019

Kinderen van werkende moeders hebben meer kans om succesvol in het leven te zijn, dat zegt de wetenschap!
Advertisement

Veel vrouwen moeten kiezen tussen carrière en gezin, en vaak de eerste opgeven om voor de tweede te zorgen. Er zijn echter omstandigheden waarin de keuze verplicht is en men wel moet werken, wanneer bijvoorbeeld één salaris niet genoeg is of de andere ouder er niet is. Met tegenzin verlaten we elke dag het huis met een gevoel geen goede moeder te zijn, maar volgens een onderzoek zijn de effecten op de opvoeding van de kinderen allesbehalve negatief.

via Harvard University

Advertisement
Paul Hakanoa/Unsplash

Paul Hakanoa/Unsplash

Het onderzoek uitgevoerd door Amerikaanse en Engelse wetenschappers richtte zich op een steekproef van 100.000 mannen en vrouwen uit 29 verschillende landen. Het doel was om de gevolgen vast te stellen voor de ontwikkeling van de kinderen waarin zowel de moeder als de vader werkten. De resultaten toonden aan dat kinderen van werkende vrouwen betere professionele posities hadden, betere salarisvoorwaarden en een hoger percentage coördinatie- of managementrollen.

Wat de incidentie van mannelijk werk betreft, hebben de gegevens geen specifieke verschillen aan het licht gebracht. In essentie kwamen kinderen in gezinnen met moeders op het werk dus meer autonoom en onafhankelijker over en kregen ze meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij het beheer van dagelijkse huishoudelijke taken. Deze "training" stelde hen in staat volwassen te worden en duidelijke ideeën te hebben zodra ze volwassen werden.

Volgens het onderzoek is de frustratie van veel moeders om niet voor hun kinderen te zorgen ongerechtvaardigd, aangezien de voordelen voor hun leven zeker groter zijn dan de mogelijke tekortkomingen. Dit wil niet zeggen dat we altijd een carrière moeten nastreven, maar dat een rechtvaardig evenwicht zonder al te veel opofferingen ideaal is.

Advertisement
Michal Parzuchowski/Unsplash

Michal Parzuchowski/Unsplash

Afgezien van de maatregelen die zijn ingesteld door de instellingen of individuele bedrijven, is de kwestie individueel, dus de keuze moet worden aangeboden aan diegenen die zich zowel op kantoor als in het privéleven willen realiseren.

De sleutel tot alles is de flexibiliteit van het werk, waardoor een moeder aanwezig kan zijn in het leven van de kinderen, door hen zowel kwantiteit als kwaliteit van tijd te geven. Over het algemeen is de tussenweg de meest geschikte oplossing, om ervoor te zorgen dat vrouwen over de juiste faciliteiten, structuren en middelen beschikken om zowel de rol van een professional als die van een moeder te ondersteunen.

Advertisement