Overmatige stress: de signalen die het lichaam ons kan sturen en die we niet zouden mogen onderschatten - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Overmatige stress: de signalen die het…
Hij verandert zijn kelder in een prachtig appartement voor zijn bejaarde ouders: de verrassing doet ze ontroeren Ze zet een camera in de tuin: wanneer ze de kaart download ontdekt ze een aantal indrukwekkende foto's

Overmatige stress: de signalen die het lichaam ons kan sturen en die we niet zouden mogen onderschatten

Door Janine
40.416
Advertisement

Steeds meer mensen ervaren stoornissen, variërend van dermatitis, tot angsttoestanden en voedingsproblemen: onder de symptomen, die in eerste instantie als afzonderlijk kunnen verschijnen, is er een rode draad. Het is stress, die toestand waarvan we denken dat die alleen mentaal is en die zich in plaats daarvan op heel specifieke manieren manifesteert op het lichaam.

Dit zijn de signalen die het lichaam ons stuurt om ons te vertellen dat we overmatige stress ervaren.

Rugpijn. Chronische stresscondities leiden tot overmatige productie van cortisol en een overbelasting van de bijnieren. Een van de symptomen van overmatige stress is rugpijn, gelegen in het onderste gedeelte, waar - niet toevallig - de klieren zich bevinden.
Darmaandoeningen. Onder stress is er een toename van catecholamines, neurotransmitters die de bekleding van het darmslijmvlies kunnen veranderen. Bovendien is dit systeem nauw verbonden met het zenuwstelsel en reageert het onmiddellijk met verschijnselen van constipatie of diarree als het centrale zenuwstelsel wordt gestoord door stress.
Effect op de hersenen. Cortisol heeft een direct effect op neuronale cellen: het beschadigt niet alleen cellen in dhet gebied van de hippocampus, maar versnelt de veroudering van de hersenmaterie.

Over het algemeen geeft ons lichaam ons echter verschillende alarmbellen die ons kunnen helpen een te lange schade te voorkomen, vooral met betrekking tot onze hersenen. Naast klassieke pijnen en intestinale onregelmatigheden, zijn dit andere symptomen om op te letten:

• Geheugenverlies of wazig zien (ook korte tijd) van de cognitieve vermogens die we gewoonlijk gewend zijn;
• Onevenwichtigheden van het skelet- of spierapparaat;
• Hormonale problemen die zich manifesteren met onregelmatigheden in de cyclus;
• Veranderingen in koolhydraatmetabolisme en ongemotiveerde ophoping van vet in het lichaam;
• Huidirritaties;
• Terugkerende hoofdpijn zonder aanleiding;
• Bijzonder kwetsbaar immuunsysteem.

Wanneer sommige van deze symptomen zich herhalen en - na medische tests - ze geen verband lijken te hebben met waarneembare ziekten, is het zeer waarschijnlijk dat ze een nerveuze oorsprong hebben en dat ze worden veroorzaakt door de stress waaraan we worden blootgesteld. Het kan een bezorgdheid zijn voor de financiële situatie, voor een onopgeloste familieproblematiek of een angst die we niet kunnen toegeven. Het kan ook gewoon een probleem zijn van inconsistente nachtrust van een lage kwaliteit, wat veel stress veroorzaakt.

Wat de oorzaak ook is, het is goed om het nooit te onderschatten en onder ogen te zien, voordat het tot ernstiger gevolgen leidt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt