Kinderen vragen altijd om een glas water als ze al in bed liggen: weet je waarom ze dat doen?

Janine image
door Janine

06 April 2019

Kinderen vragen altijd om een glas water als ze al in bed liggen: weet je waarom ze dat doen?
Advertisement

Het artikel van vandaag zou op verschillende manieren kunnen worden getiteld omdat het laatste glas water voor het slapengaan slechts een van de vele verzoeken is die de kleintjes aan het eind van de dag hebben. In feite gebeurt het vaak dat de kinderen naar bed gaan, dat we op het punt staan om weg te lopen nadat we het licht hebben uitgedaan, wanneer je een stem hoort, en je terugloopt omdat ze plotseling dorst hebben. Dit verklaart de echte reden voor dit verzoek.

via alvarobilbao.com

Advertisement
pixabay

pixabay

De neuropsycholoog Alvaro Bilbao onthult in zijn boek De hersenen van het kind aan de ouders uitgelegd, wat er achter het gedrag van kinderen zit om moeders en vaders te helpen ze te begrijpen en ze vervolgens beter te laten opgroeien. Kinderen naar bed brengen is een van die routines die het einde van een lange dag symboliseren. Dit is het moment waarop je je aan jezelf of aan je partner kunt wijden, en je even kunt ontspannen. Op dat moment vragen veel kinderen om de meest uiteenlopende dingen, in de meeste gevallen om een glas water voordat ze gaan slapen.

Je zult je vast wel afvragen waarom ze dit vragen... De neuropsycholoog geeft zijn motivatie.

Het heeft weinig met dorst te maken en nog minder met het zoveelste verzoek om aandacht. De echte reden is dat wanneer het donker wordt, wanneer de nacht nadert, de kleintjes zich gerustgesteld willen voelen, te weten dat hun ouders daar zijn als ze hen nodig hebben. Dus als ze niet om water vragen, kunnen ze vragen of je een lichtje aan laat in de kamer, of ze willen geknuffeld worden, ingestopt worden of nog een kusje voor het slapengaan.

Advertisement
Lars Plougmann/Flickr

Lars Plougmann/Flickr

In plaats van het geduld van de ouders nog verder op de proef te willen stellen, zijn de kinderen alleen op zoek naar meer geruststelling op een tijdstip dat ze zich wat minder veilig voelen. Alleen slapen vereist voor grotere kinderen altijd wat extra liefde en geruststelling, iets dat wordt gevraagd in de vorm van vele kleine "excuses".

Er is niets ingewikkelds of vreemds aan om nog even 5 minuten bij je kind te blijven, het is belangrijk dat hij of zij zich veilig en gerust voelt. Geniet van deze momenten, want op een dag zullen ze voorbijgaan en je zult ze zeker missen!

Advertisement