Voel je je terneergeslagen vanwege zorgen? Er is een manier om het te verlichten, en het is makkelijker dan je denkt

Janine image
door Janine

28 April 2019

Voel je je terneergeslagen vanwege zorgen? Er is een manier om het te verlichten, en het is makkelijker dan je denkt
Advertisement

Het is bij vrijwel iedereen bekend dat een mooie wandeling de eenvoudigste en meest effectieve manier is om zich te ontdoen van zorgen en het humeur te verbeteren. Wanneer de geest door zoveel zorgen wordt overvallen, is het maken van een wandeling zonder een precieze bestemming nuttig om ideeën te herschikken en de druk te verminderen waaraan je wordt blootgesteld. Nu is zelfs de wetenschap het eens over de kwaliteiten van deze eenvoudige en gezonde gewoonte.

Advertisement
Free-Photos/pixabay

Free-Photos/pixabay

In detail was de kwestie het onderwerp van een specifiek onderzoek door een groep neurowetenschappers van Princeton University, New Jersey, Verenigde Staten (onderzoeksbron). Centraal in het experiment stonden twee groepen cavia's, één onderworpen aan "fysieke activiteit", de andere "sedentair". In de eerste groep werd de activering van gelukshormonen waargenomen, stoffen die het vermogen hebben om de onrustige mechanismen van zenuwcellen af te remmen. Het resultaat was daarom dat de cavia’s die gewend waren te bewegen, minder symptomen van onrust en angst vertoonden. Het goede nieuws is dat je niet per se een cavia hoeft te zijn om hiervan te profiteren.

Alle gekheid op een stokje, de kleine ontdekking is slechts de bevestiging van een waarheid die al door veel mensen bekend is en dagelijks wordt toegepast. Lopen is daarom niet alleen een goed middel tegen depressie en stress, maar ook een uitstekend hulpmiddel om het brein te "resetten" en productiever dan voorheen te gaan werken. Een rustige wandeling is in feite de beste manier om mentale chaos los te laten, je alleen te concentreren op de weg, op wat je tegenkomt, adem te halen en weer in contact te komen met je innerlijke zelf. Wandelen is een activiteit die voor iedereen toegankelijk en perfect voor alle leeftijden is.

Advertisement
epicantus/pixabay

epicantus/pixabay

Voor een groter welzijn is de context waarin je wandelt fundamenteel. Wandelen in een menigte, tussen drukke straten of in een winkelcentrum is iets heel anders dan in een bos, in de bergen of op het strand. De geest heeft stilte en vrede nodig om zichzelf te regenereren, dus voor zover mogelijk, als je de tijd en de middelen hebt, is het beter om voor een rustige plaats te kiezen ver van de drukte van de metropool. Op deze manier kun je echt opladen en terugkeren naar alledaagse bezigheden vol enthousiasme en energie.

Advertisement