14 trucs om een goed verzorgde tuin te hebben zonder een fortuin uit te geven

Janine image
door Janine

13 April 2019

14 trucs om een goed verzorgde tuin te hebben zonder een fortuin uit te geven
Advertisement

We hebben altijd beweerd, ook met wetenschappelijk bewijs, dat tuinieren goed is voor lichaam en geest: voor een groene ruimte zorgen, het zien veranderen en bloeien dankzij de aandacht die je eraan geeft, zorgt voor een enorme voldoening.

Het is echter waar dat tuinieren gemakkelijk kan worden veranderd in een zeer dure activiteit: het goede nieuws is dat er veel trucs zijn waarmee je de kosten laag kunt houden die ervoor zorgen dat je van de schoonheid van het tuinieren kunt genieten.

Hier zijn 14 trucs die je niet mag vergeten.

Advertisement

1. Besparen op pesticiden

Wist je dat we zonder veel chemische producten kunnen, die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid? Sta insecten, vlinders, bijen, egels en hagedissen toe om onze tuin te bezoeken. Installeer kleine bijenkorven of hang rijp fruit op om vlinders, insecten en bijen aan te trekken.

Advertisement

2. Recyclen

Je hebt je favoriete kruiden geplant, maar je weet niet meer waar precies? Dankzij de verschillende gekleurde plastic flessen kun je zowel de positie als het groeiproces bijhouden. Geef elke plant een andere kleur en plaats de cirkels direct op de grond.

3. Water besparen

Vooral in de zomer is het goed om voldoende water te geven aan planten: om tijd en geld te besparen, kun je kiezen voor potten met ingebouwde waterreserve. Op deze manier zal het overtollige water niet verloren gaan, maar zal het de grond bevochtigen wanneer nodig.

4. Water besparen (2)

Over waterbesparing gesproken, wist je dat de meest efficiënte manier om te voorkomen dat water wordt verspild, het verzamelen van regenwater of dat wordt gebruikt tijdens andere buitenactiviteiten is? Plaats hiervoor regentonnen aan het einde van de dakrand, waar je ook dat water kunt gieten dat bij andere gelegenheden over is.

5. Tuinpallets

Het plaatsen van pallets in de tuin is een manier om groen tegen lage kosten beter te organiseren: je kunt ze op duizend verschillende manieren gebruiken, met minimale kosten.

Advertisement

6. Nieuw leven voor lekkende regentonnen.

Als de regenton lek is, kun je hem nog steeds gebruiken: door het in tweeën te snijden en het op een steun te monteren, doet het nog steeds zijn taak om water te verzamelen!

7. Elke ruimte zijn plant

7. Elke ruimte zijn plant

Tauralbus/Flickr

Waarschijnlijk de grootste kostenpost waar je mee te maken krijgt, is de aanschaf van planten: het is belangrijk om niet te willen besparen maar om naar een betrouwbaar tuincentrum te gaan die het juiste advies geeft en een minimale garantie biedt, vooral op de duurste planten.

Om deze reden is het goed om op de juiste manier tot aanschaf over te gaan, door het type plant te kennen voordat je het plant: er zijn planten die directe zon nodig hebben, anderen die de voorkeur geven aan half licht en weer anderen die van schaduw houden. Een fout maken in de positie zou betekenen dat je onnodig geld uitgeeft!

Advertisement

8. Zelfgemaakte compost

Op een bepaald moment in je tuinierervaring zul je merken dat je je planten van kunstmest moet voorzien: weet dat je dat zelf thuis kunt bereiden, simpelweg door biologisch afval in te weken. Je kunt een compostbak aanschaffen, maar ook een geperforeerde bak voor ventilatie is voldoende!

9. De keuze van het gazon

9. De keuze van het gazon

Rainer Stropek/Flickr

Omringd zijn door groen is een prettig gevoel, maar het is misschien niet de meest praktische: het gazon vereist veel zorg en moet regelmatig gemaaid worden, daarom is het soms beter om voor een bloemrijke tuin te kiezen in plaats van een met gras begroeid gazon. Op deze manier zal het mooi, zelfs met minimale zorg, en geurig zijn!

Advertisement

10. Verticale groei

Als je niet genoeg ruimte hebt, kun je profiteren van de verticale dimensie: tomaten en pompoenen kunnen bijvoorbeeld in de hoogte groeien als ze worden ondersteund. Je kunt een klimnet installeren of afvalmaterialen gebruiken die je voorhanden hebt!

11. Irrigatie

Irrigatie is een cruciale kwestie om te besparen: het installeren van een efficiënt irrigatienetwerk bespaart tijd, maar vooral geld. Er zijn veel oplossingen, sommige zelfs heel gemakkelijk te maken!

Advertisement

12. Koop in het juiste seizoen

Het is niet gezegd dat de beste tijd om bloemen en planten te kopen de lente is: in het najaar bijvoorbeeld, hebben veel tuincentra bollen in de aanbieding die, eenmaal in de grond gezet, in het volgende seizoen bloemen zullen geven!

13. Bodembedekken

Bodembedekken is een zeer belangrijke activiteit voor het succesvol kweken van bloemen en planten: het bestaat uit het verspreiden van mulch - schors, takken of droge bladeren, op de grond, om het vochtig en beschermd tegen de hitte van de zon te houden.

Advertisement

14. Verwelkom de vogels

Wil je de vogels helpen en ze in je tuin verwelkomen? Bied hen materiaal aan dat nuttig is voor de constructie van nesten, zoals honden en kattenharen die uit de borstels zijn gehaald.

Advertisement