Diep ademhalen: een truc die we allemaal bij de hand hebben om de kwaliteit van leven te verbeteren

Janine image
door Janine

22 April 2019

Diep ademhalen: een truc die we allemaal bij de hand hebben om de kwaliteit van leven te verbeteren
Advertisement

Ademen is een automatische en onvrijwillige handeling van het lichaam, je doet het zonder het te beseffen, maar het wordt waargenomen op momenten van grotere stress en we denken er niet bij na hoe belangrijk het is voor het welzijn.

De ademhaling is veel meer dan een simpel mechanisme dat essentieel is voor het leven, het is een communicatiemiddel waarmee je in contact kunt komen met je innerlijke leven. Dit is hoe en waarom het essentieel is om te leren om het beter te beheren.

via lamenteesmaravillosa.com

Advertisement
 Natalia Figueredo/Unsplash

Natalia Figueredo/Unsplash

Naast een primaire behoefte die overleving garandeert, is ademen de manier waarop het menselijk lichaam de natuurlijke cyclus van alle dingen imiteert. De afwisseling van nacht en dag, zomer en winter zijn vergelijkbaar met de manier waarop we inademen en uitademen. Aandacht schenken aan deze herhaalde en oorspronkelijke cadans, leren hoe je het functioneler kunt maken, kan echt een verschil maken in termen van mentale en fysieke gezondheid.

Oosterse culturen waren de eersten die de waarde van ademhalen begrepen in de processen van lichaamsvernieuwing. Er zijn zodoende echte disciplines ontwikkeld zoals Yoga of Tai-Chi, bedacht om meer controle uit te oefenen over een constant en onmisbaar gebaar. Gemiddeld ademt elk individu ongeveer 17-18 keer per minuut uit, met een verdubbeling van deze frequentie in een staat van onrust.

Slecht en snel ademhalen is schadelijk omdat het de bloeddruk, het cardiovasculaire systeem, het immuunsysteem, de spieren en zelfs het mentale evenwicht beïnvloedt. Het gemiddelde kunnen verlagen waarmee je in- en uitademt, waardoor het langzamer en dieper gaat, biedt ongelooflijke voordelen.

De diepe, langzame en diafragmatische ademhaling heeft wonderbaarlijke effecten op angst, op spijsvertering, op spierpijn en houding. De extra bewuste ademhaling stelt je in staat om je te concentreren op het huidige moment, waardoor de concentratie en efficiëntie toenemen.

Advertisement
 Darius Bashar/Unsplash

Darius Bashar/Unsplash

Met de juiste oefening kun je ongeveer 10 ademhalingen per minuut krijgen. Om te "trainen" kun je deze eenvoudige procedure volgen:

  • Draag comfortabele kleding die in de taille niet strak zit,
  • Zit in een comfortabele positie met je rug recht.
  • Breng je borst naar voren, ontspan je schouders, houd de blik uitgerust of je ogen gesloten.
  • Plaats een hand op de borst en de andere op de buik.
  • Adem diep in voor ongeveer 4 seconden en merk op hoe de hand op de buik degene is die het meest omhoog komt.
  • Houd de adem 5 seconden vast en adem 7 seconden diep uit.
  • Herhaal deze routine elke dag.

Het is belangrijk om deze oefening heel geleidelijk te volgen, zonder het lichaam te vermoeien en "luchthonger" -situaties te krijgen.

Op deze manier leer je zowel om meer bewust te worden van je ademhaling als om de kwaliteit ervan te verbeteren: langzaam worden de vertraging en de grotere diepte van de inhalaties automatisch, zelfs tijdens niet-bewuste ademhaling.

Advertisement