10 signalen die je kunnen helpen begrijpen dat je niet genoeg water drinkt

Janine image
door Janine

23 April 2019

10 signalen die je kunnen helpen begrijpen dat je niet genoeg water drinkt
Advertisement

Een van de fundamentele lessen over ons lichaam die we van kinds af aan op school leren, is dat het voor 60% uit water bestaat; de spieren 75% en de hersenen voor 85%.

Deze cijfers verduidelijken op een synthetische en voor de hand liggende manier dat water van cruciaal belang is voor de mens; maar desondanks zijn er veel mensen die hun hydratatie niet voldoende serieus nemen, waardoor ze riskeren een reeks gezondheidsproblemen op te lopen.

We kunnen dus beter aandacht besteden aan deze 10 symptomen dan dat we niet genoeg drinken, en het is nu tijd om daarmee te beginnen.

Advertisement
pexels

pexels

  • 1. DROGE MOND EN OGEN. Als de droge mond en lippen een duidelijke aanwijzing zijn voor uitdroging, kan zelfs een slechte traanproductie te wijten zijn aan het niet voldoende drinken; het is echter goed om in gedachten te houden dat er ook een ander probleem met de ogen kan zijn, en het is daarom raadzaam om een arts te raadplegen als de situatie niet verandert ondanks het drinken van meer vloeistoffen.
  • 2. JE PLAST WEINIG EN HET IS DONKERGEEL OF BRUIN. Als je niet genoeg drinkt, zal het lichaam de neiging hebben om die paar vloeistoffen erin te houden, met als gevolg dat je niet alleen minder vaak plast, maar ook dat het donkerder van kleur zal zijn, omdat de gifstoffen die meestal worden geëlimineerd via de urine meer geconcentreerd zullen zijn.
  • 3. DIGESTIEVE PROBLEMEN. Water helpt bij het vrijmaken van gifstoffen uit het lichaam, maar als er niet genoeg is, kan het constipatie, maagpijn en vermoeidheid veroorzaken. In feite heeft de dikke darm de neiging overtollig water te behouden van wat is gegeten, om te reageren op een crisissituatie.
Advertisement
pixabay

pixabay

  • 4. REGELMATIG HOOFDPIJN EN BRAINFOG. Een slechte hydratatie heeft duidelijk gevolgen voor de hersenen: in feite verliest het hersenweefsel water en maakt het zich enigszins los van de schedel, waardoor het pijn veroorzaakt in de vorm van hoofdpijn. Bovendien vertraagt gebrek aan water de bloedstroom, waardoor de toevoer van zuurstof naar de hersenen wordt verminderd en het risico op ontsteking toeneemt.
  • 5. TE HOGE CHOLESTEROL. Een onderzoek naar de effecten van vasten heeft aangetoond dat mensen met een laag-vloeibaar dieet veel hogere niveaus van totaal cholesterol in het serum hebben dan degenen die hun dieet aanvullen met water en zout.
  • 6. HOGE BLOEDDRUK. Wanneer je niet genoeg drinkt, concentreert het bloed zich, waardoor het dikker wordt, de bloedstroom vertraagt en een opeenhoping van natrium in het bloed ontstaat. In combinatie met een natriumrijk dieet en een sedentaire levensstijl kan uitdroging leiden tot hypertensie.
  • 7. CONTINU HONGER GEVOEL. Het kan worden verward met echte honger, maar als je honger blijft houden, ook na het eten, is het een duidelijk teken dat het om uitdroging gaat.
Sonya Mann/Flickr

Sonya Mann/Flickr

  • 8. HUIDUITSLAG. Water helpt de huid gehydrateerd en vochtig te houden; wanneer het schaars is, ziet de huid er droog en rood uit en wordt het de perfecte omgeving voor de opeenhoping van toxines: het resultaat is acne, psoriasis, eczeem en andere huidaandoeningen.
  • 9. VERMOEIDHEID EN STEMMINGSWISSELINGEN. Water brengt zuurstof in het lichaam, dus hoe meer water je drinkt, hoe sterker je je voelt. Als er een tekort is, vertraagt het de bloedstroom, en dat geldt voor alle systemen, om dit te compenseren. Het gevolg is een gevoel van vermoeidheid, maar ook ontevredenheid en angst.
  • 10. PIJN AAN DE RUG EN DE GEWRICHTEN. Een van de alternatieve bronnen van water waaraan het lichaam onttrekt in geval van uitdroging, is het kraakbeen, dat 80% water bevat. Het drinken van te weinig water kan rugpijn veroorzaken, een teken van slachtwerkende nieren, maar ook van een mogelijke concentratie ervan in myoglobine, verantwoordelijk voor nierstenen en urineweginfecties.

Het is daarom goed om het begin van deze symptomen te voorkomen door meer te drinken; een effectief advies is om de gewoonte aan te nemen om altijd een fles water bij je te hebben, om niet te vergeten om jezelf te hydrateren als je de deur uitgaat.

Advertisement