Het eten van chocolade stimuleert de cognitieve vermogens en het geheugen, dat beweert een onderzoek!

Janine image
door Janine

28 April 2019

Het eten van chocolade stimuleert de cognitieve vermogens en het geheugen, dat beweert een onderzoek!
Advertisement

Het eerste dat met het woord “zoet” wordt geassocieerd, is vreemd genoeg geen “suiker” maar chocolade. Iets wat door sommigen wordt gedemoniseerd en verheerlijkt door anderen, in het centrum van legendes of gedocumenteerde verhalen en voorwerp van verlangen van volwassenen en kinderen. Zijn eigenschappen zijn zo buitengewoon dat dit product zowel in de gastronomie als als een oude medische remedie wordt gebruikt. Onder de onderzoeken die hem als een protagonist hebben gezien, voegt men er een toe die de voordelen op de hersenen onthult.

via Frontiers

Advertisement
Unsplash

Unsplash

De studie in kwestie werd uitgevoerd door enkele Italiaanse wetenschappers en gepubliceerd in Frontiers in Nutrition (onderzoeksbron). In detail werden de effecten van cacao flavonoids in relatie tot de hersenfunctie geanalyseerd. De proefpersonen die deze stoffen innamen, vertoonden merkbare verbeteringen op het gebied van visuele, cognitieve en geheugenprestaties.

Een deel van het onderzoek richtte zich op vrouwen die lijden aan slaapstoornissen. Dankzij een dieet met een hoog gehalte aan flavonolen, bereikten de waargenomen proefpersonen een lichte verbetering in de kwaliteit van de rust, maar dat is nog niet alles. In feite ontstond een inversie in cognitieve stoornissen veroorzaakt door vermoeidheid, ongeacht het aantal uren dat de proefpersonen de nacht ervoor hadden geslapen.

De verzamelde gegevens vertoonden kleine verschillen en dalingen op basis van de leeftijd van de personen, maar de resultaten leken zeer bemoedigend. Er moet echter worden opgemerkt dat het onderzoek alleen cacao als een puur voedingsmiddel beschouwde en niet als een ingrediënt in industriële snacks. Het hoge gehalte aan melk, suiker en andere voedingsstoffen kan de gezondheidseffecten van de zuivere stof namelijk tenietdoen of verminderen.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

De calorische waarde van wat er wordt gegeten, de aanwezigheid of anderszins van andere stimulerende middelen zoals cafeïne, theobromine, enz., kan tegen de capaciteiten van de favonolen ingaan. Wanneer je chocolade aan je dieet toevoegt, moet je voor pure chocolade kiezen, of op zijn minst een soort cacao die zo puur mogelijk is. Alleen in deze omstandigheden kan het voedsel zijn organoleptische en chemische eigenschappen vrijmaken, de bloedtoevoer naar de hersenen beïnvloeden en de veroudering van de hippocampus vertragen. Wat je zou moeten doen, is met mate te proberen wat meer chocolade te consumeren, ter wille van je gezondheid en het plezier van je smaakpapillen.

Advertisement