De naam op de bandana schrijven tijdens de operatie: dit is het idee van een arts die de levens van patiënten kan redden

Janine image
door Janine

26 April 2019

De naam op de bandana schrijven tijdens de operatie: dit is het idee van een arts die de levens van patiënten kan redden
Advertisement

Tijdens een operatie, ook wanneer het een eenvoudige of routinematige ingreep is, bestaat altijd het risico dat er iets onvoorspelbaars gebeurt. Op die momenten is er heel weinig tijd om te handelen, moet je perfect gecoördineerd zijn en elkaar meteen begrijpen. Daartoe heeft een arts die in de hele wereld beroemd werd als "Rob de anesthesist" een eenvoudige en ingenieuze manier bedacht om de communicatie tussen gezondheidsmedewerkers te verbeteren.

Advertisement
patientsafe3

patientsafe3

Het idee is om de naam van artsen, assistenten en verpleegkundigen op de steriele bandana te schrijven die iedereen moet dragen. Naast persoonlijke gegevens worden ook specialisaties op de bandana afgedrukt: anesthesist, chirurg, hoofdverpleegkundige, etc.

Advertisement
patientsafe3

patientsafe3

Dit lijkt misschien banaal, zo niet vanzelfsprekend, maar dit idee bespaart kostbare tijd op kritieke momenten en in sommige gevallen zelfs mensenlevens. Het komt vaak voor dat veel mensen in de operatiekamer aanwezig zijn, dus het is moeilijk om de naam van iedereen te onthouden. Met bandana's en mondkapjes op het gezicht is het soms moeilijk om elkaar te herkennen.

lotusgav

lotusgav

Bij het uitvoeren van een delicate ingreep moet men optreden als een team dat ieders rol kent en precies weet wie te roepen om een bepaald instrument te geven of wie moet worden vervangen om in specifieke situaties in te grijpen.

patientsafe3

patientsafe3

De briljante intuïtie, naast het efficiënter maken van het werk van het medische team, werd ook zeer gewaardeerd door de patiënten zelf. Het is in feite een systeem dat de ziekenhuisomgeving vertrouwder en minder onpersoonlijk maakt voor degenen die zich in een staat van fysieke en psychologische spanning en kwetsbaarheid bevinden.

lotusgav

lotusgav

Door het initiatief van Rob, de anesthesist, kunnen de beschikbare middelen ook worden geoptimaliseerd, omdat elk lid van de medische staf zijn eigen gepersonaliseerde bandana mee naar het werk brengt. Dit vermijdt het gebruik van wegwerp bandana’s gemaakt van niet-recyclebare materialen, waarvoor de structuur continu geld uitgeeft en het is nog steeds een vervuilend materiaal.

Advertisement
patientsafe3

patientsafe3

De inspiratie heeft ook vele andere klinieken en ziekenhuizen aangestoken die het initiatief hebben gekopieerd en de ontwapenende intelligentie hebben toegejuicht. Gehoopt wordt dat steeds meer professionals in de sector een voorbeeld zullen nemen op de manier waarop een persoonlijk idee de kwaliteit van de dienstverlening kan verbeteren en het welzijn van de mensen kan behouden.

Advertisement