Krijg je kippenvel als je naar je favoriete muziek luistert? Dit is waarom je volgens de wetenschap een speciaal brein hebt - BekijkDezeVideo.nl
x
Krijg je kippenvel als je naar je favoriete…
17 eenvoudige ideeën voor het gebruik van koffiedik: na het lezen van het artikel gooi je het nooit meer weg Een moeder beweert dat ze haar dochters autisme heeft verbeterd door alleen haar dieet te veranderen

Krijg je kippenvel als je naar je favoriete muziek luistert? Dit is waarom je volgens de wetenschap een speciaal brein hebt

03 Mei 2019 • Door Janine
5.608
Advertisement

Misschien word je zo meegesleept door je favoriete liedje, dat je een emotie ervaart waar je letterlijk de “rillingen” van krijgt. Niets raars: degenen die deze reacties hebben zijn gevoeliger dan anderen om muziek op een fysieke en viscerale manier te begrijpen.

Dat luisteren naar een nummer waar we van houden plezier veroorzaakt, is normaal. Muziek dient er tenslotte voor om ons te emotioneren. Maar hoevelen van ons, misschien tijdens een solo, een refrein of op zijn minst het hoogtepunt van een nummer, krijgen kippenvel?


Het is allemaal een kwestie van hersenen en zenuwvezels, zoals studies en tests uitgevoerd door onderzoekers van Harvard, de University of Southern California en Wesleyan University of Connecticut hebben aangetoond.

Uit een steekproef van studenten werden er tien geselecteerd die koude rillingen en kippenvel hadden ervaren bij het luisteren en tien die nog nooit deze reactie hadden gehad.

Via hersenscans verkregen met specifieke hulpmiddelen, werd waargenomen dat rillende mensen voorzien zijn van grotere neurale verbindingen tussen de auditieve cortex en de insulaire voorste en mediale prefrontale cortex, verantwoordelijk voor de emoties en hun verwerking.

Wat eenvoudigweg betekent dat deze individuen een bepaalde hersenstructuur hebben die "buiten de norm" is. De delen van hun brein waar het luisteren plaatsvindt en waar emoties worden gegenereerd, communiceren beter en sterker. Van hieruit komen rillingen, kippenvel en meer emotie bij het luisteren naar bijzonder gewaardeerde muziek.

Deze studies bevestigen wetenschappelijk dat muziek een essentieel element is voor ons, voor ons welzijn en onze cultuur. De reden? Ernaar luisteren, vooral bij de gevoeligste mensen, slaagt erin om de emotionele centra van de hersenen direct te bereiken, wat sterke en unieke sensaties veroorzaakt.

Source:
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt