Beroerte: 5 alarmsignalen die levens kunnen redden - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Beroerte: 5 alarmsignalen die levens…
Een Huishoudelijke klusjes doen is goed voor lichaam en geest: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit

Beroerte: 5 alarmsignalen die levens kunnen redden

Door Janine
28.076
Advertisement

Een beroerte is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Het bestaat uit het breken of afsluiting van een slagader, waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken (ischemische beroerte) of de ongecontroleerde instroom van bloed als gevolg van de breuk zelf (hemorragische beroerte). De grootste incidentie wordt gevonden bij de oudere bevolking tussen 65 en 85 jaar, met een lichte prevalentie bij mannen. Overleven hangt sterk samen met de tijdsfactor, dus het is noodzakelijk om de alarmsignalen te kennen die een aanval kunnen onthullen.

Een beroerte is in wezen een "herseninfarct", oftewel de tijdelijke onderbreking van de bloedtoevoer naar een of meer delen van het hersenweefsel, veroorzaakt door obstructies of stolsels. Als deze black out te lang duurt, kunnen de gevolgen onherstelbaar zijn, tot aan de necrose van de getroffen cellen. Hier zijn de belangrijkste alarmsignalen die levens kunnen redden:

  • Schouder- en nekstijfheid. Bij afwezigheid van aandoeningen zoals obesitas of cervicale artrose, als je je geblokkeerd voelt en je je borst niet kunt aanraken met je kin, dien je de arts te raadplegen.
  • Duizeligheid en verwarring. Duizeligheid en verlies van helderheid zijn andere tekenen die een potentiële beroerte aan het licht kunnen brengen.
  • Plotselinge migraine. Bloedobstructie veroorzaakt cerebrale stress, dus het begin van een hevige hoofdpijn moet niet lichtvaardig worden opgevat.
  • Donker of dubbel zien. Storingen in een of beide ogen komen vrij vaak voor tijdens een beroerte en zijn indicatoren die niet moeten worden onderschat.
  • Gevoel van gevoelloosheid in een of meer delen van het lichaam. Pijn, zwakte of zelfs verlamming in armen, benen of gezicht zijn onmiskenbare symptomen dat er iets mis is.
Advertisement

De risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, roken, diabetes, hart- en vaatziekten, alcohol en drugs, obesitas, onjuiste voeding, angst/depressie, een zittende levensstijl, neurologische problemen. Bel in geval van nood 112, neem niet zelf de auto, eet of drink niets.

Als je merkt dat iemand een waarschijnlijke beroerte heeft, moet je jezelf voorbereiden om het hoofd te ondersteunen omdat men zou kunnen overgeven. Je moet hem of haar geruststellen en kalm praten. Bij contact met de hulpdiensten moet de patiënt worden gecontroleerd en moet zijn of haar toestand worden beschreven aan de zorgverlener. Men moet nooit vergeten dat, vooral als je jonger bent dan 60, de overlevingskansen hoog zijn, tot 70%.

Deel en verspreid deze informatie, je zou een leven kunnen redden!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt