3 acties van ouders die uiteindelijk het zelfvertrouwen van hun kinderen vernietigen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
3 acties van ouders die uiteindelijk…
Een verliefd stel, gescheiden door de Tweede Wereldoorlog, vond elkaar weer na 70 jaar Een chauffeur ziet veel dieren in moeilijkheden tijdens de orkaan, dus verandert hij de bus in de ark van Noach

3 acties van ouders die uiteindelijk het zelfvertrouwen van hun kinderen vernietigen

Door Janine
9.218
Advertisement

Er zijn geen universele handleidingen of regels die ons leren goede ouders te worden. Er zijn echter voorzorgsmaatregelen die opgevolgd zouden moeten worden om kinderen tot autonome mensen te laten opgroeien en bovenal met een goede dosis zelfrespect. Eigenwaarde is essentieel om een gelukkig en vredig leven te leiden, en we mogen nooit vergeten dat het sterk verbonden is met de eerste levensjaren van kinderen. In feite vormen we als kinderen die rijkdom aan kennis, bouwen we die basis die ons gedurende ons leven zal vergezellen. En zelfrespect is een van de fundamentele bouwstenen voor emotionele en sociale groei.

via: cnbc.com
foto: Pixabay

Ouder worden is een unieke en geweldige ervaring, maar heel vaak kom je "fouten" tegen die het zelfvertrouwen van je kinderen in gevaar kunnen brengen. Vaak hebben we de neiging dingen te doen voor kinderen waarvan we denken dat we ze helpen, maar het is niet nuttig voor kinderen om iemand te hebben die altijd dingen voor hen doet. Kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, veel dingen zelfstandig doen, van tandenpoetsen tot pyjama's aantrekken, van veters strikken tot het opruimen van hun speelgoed.

Als elke keer dat ze iets proberen te doen, we ingrijpen omdat "je dit zo niet doet" of omdat "je het niet alleen kunt", dan zullen we hun autonomie schaden, en niet in de laatste plaats hun verlangen om te leren. We moeten ernaar streven om ze de dingen alleen te laten doen, zelfs als ze in het begin geen goede resultaten zullen behalen, zelfs als het ze tijd of moeite zou kosten, zodat ze ook begrijpen dat tijd en toewijding de inzet terugbetalen.

foto: Max Pixel

Vele malen, door hen niet toe te staan fouten te maken, vertragen we hun groei en bijgevolg lijdt hun zelfrespect eronder. Het is precies vanaf de fout dat het mogelijk is om te herstellen en te begrijpen wat niet werkte om het de volgende keer beter te doen. Andere keren wordt van hen verwacht dat ze denken als volwassenen, maar dit is niet alleen niet mogelijk, het is ook zinloos. Een kind heeft tijd nodig om zijn gedachten te vormen, om met zijn kinderogen naar de wereld te kijken.

Dit zijn fundamentele levensfasen die niet meer terugkomen, dus de volwassene moet zich “inleven” in het denken van het kind en ervoor zorgen dat hij zelf in staat is om een systeem van waarden te creëren. Eigenwaarde gaat over van de onafhankelijkheid en het vertrouwen dat we kinderen aanleren ("Je kunt het, probeer het nog eens…”), en zorgt ervoor dat ze opgroeien wetende dat falen deel uitmaakt van het leven, maar dat inzet en toewijding altijd lonen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt