Meer tijd doorbrengen met bejaarde ouders kan hun psychofysische achteruitgang vertragen: dat onthult een studie

Janine

29 Januari 2020

Meer tijd doorbrengen met bejaarde ouders kan hun psychofysische achteruitgang vertragen: dat onthult een studie
Advertisement

Veel mensen beschouwen hun ouders als figuren die er altijd zijn, maar misschien worden ze te vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Toen we ze het meest nodig hadden, vooral in onze jeugd, waren ze er altijd voor ons, om ons te allen tijde te ondersteunen en te helpen.

Door de jaren heen worden onze ouders ouder en het is normaal dat dit gebeurt. Het is niet gemakkelijk voor een kind om te beseffen dat een vader of moeder op weg is naar de ouderdom, juist omdat in de algemene verbeelding een ouder een bijna "heroïsche" figuur is. Naast de fysiologische fysieke achteruitgang moet echter altijd rekening worden gehouden dat een groot onderdeel bij vroegtijdige veroudering te maken heeft met de psyche en door de problemen die ermee te maken hebben. Zoals eenzaamheid. Een studie in dit verband heeft aangetoond hoe belangrijk het is om vaders en moeders gezelschap te houden na een bepaalde leeftijd.

via JAMA Internal Medicine

Advertisement
Andrew Hayward/Flickr

Andrew Hayward/Flickr

Eenzaamheid en functionele achteruitgang zijn twee sterk verwante dingen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar naast de factoren van fysiek lijden, kan het gezelschap voor bejaarde ouders van fundamenteel belang zijn om hun veroudering te vertragen. Een onderzoek aan de Universiteit van Californië in San Francisco duurde meer dan 6 jaar en betrof 1.604 volwassenen van 60 jaar en ouder.

Door hun dagelijks leven te volgen en te vragen of ze zich buitengesloten of geïsoleerd voelden, ontdekten de wetenschappers dat iedereen die zich eenzaam voelde, ook meer moeite had met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Eenzaamheid veroorzaakt chronische stress en kan daarom leiden tot depressie. Allemaal aandoeningen die het welzijn en de gezondheid van mensen zeker niet ten goede komen, waardoor ze meer risico lopen op ziektes.

Needpix

Needpix

Kortom: te lang alleen zijn was, voor de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek boven de leeftijd van 60 jaar, een factor van vervroegde achteruitgang, evenals een risico voor de gezondheid. Wanneer iemand zich geïsoleerd of buitengesloten voelt van het leven van anderen, kan hij daardoor een snellere achteruitgang ervaren. Aan de andere kant zijn aanwezigheid, praten en zich belangrijk voelen dingen die helpen om de activiteit van ons lichaam te behouden.

Dit is de reden waarom een kind, naast verplichtingen, luiheid of misschien verveling, nooit moet vergeten om tijd met zijn ouders door te brengen. Het zijn kleine gebaren voor degenen die ze maken, maar belangrijke geschenken voor degenen die ze ontvangen. Wie weet, of je na het lezen over dit onderzoek niet even bij je vader of moeder langs wilt gaan!

Advertisement