Kinderen kietelen kan mogelijk schadelijk zijn: de wetenschap legt uit waarom - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Kinderen kietelen kan mogelijk schadelijk…
Leg alsjeblieft zo nu en dan je mobiele telefoon weg: het schaadt je kind Deze pup werd achtergelaten in zijn favoriete stoel en bleef wachten op zijn baasje

Kinderen kietelen kan mogelijk schadelijk zijn: de wetenschap legt uit waarom

Door Janine
2.420
Advertisement

Iedereen, als kind zijnde, leed eronder of deed het anderen aan als een grap. Het is het "gevreesde" kietelen, de gewoonte die onvrijwillige en plotselinge reacties veroorzaakt, gelach maar ook ergernis, als het tegen iemands wil is. Het is een absoluut normale fysiologische, sensorische en tactiele reactie bij de mens. Hoe vaak hebben we geen lol gehad met vrienden of familie door op de juiste plaatsen mensen "op commando" te laten lachen? Het zal velen overkomen zijn, maar wees voorzichtig, want kietelen is niet altijd en alleen een synoniem van plezier. Laten we eens kijken waarom de wetenschap heeft gewaarschuwd voor de mogelijke risico's die voortvloeien uit deze praktijk.

foto: Flickr

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Californië richtte zich met name op de relatie tussen kietelen en lachen, evenals op de effecten van deze praktijk op kinderen. We zien vaak dat ouders en familieleden kinderen plagen om ze te laten lachen met een beetje gekietel. Het probleem is echter dat wetenschappers hebben vastgesteld dat kietelen geen plezier oplevert, maar slechts een “illusie” ervan.

Wanneer een kind wordt gekieteld, verliest hij de controle en worstelt letterlijk om het terug te krijgen. Dit ongemak kan een onaangename psychologische situatie creëren, waardoor herinneringen aan verdriet en woede ontstaan.

Ander onderzoek richtte zich vervolgens op de kwetsbaarheid van mensen die last hebben van kietelen. Deze eigenschap impliceert dat de “kietelaar” weet dat de ander op dat moment minder controle heeft over zijn emoties en reacties, en daarom volgens wetenschappers kan worden gebruikt als een vorm van overheersing.

Het gelach en de ongecontroleerde bewegingen zijn dus niet de enige reacties die kietelen kan veroorzaken. In de meest extreme gevallen kan dit leiden tot bewustzijnsverlies, misselijkheid en ademhalingsinsufficiëntie, de laatste vanwege de moeilijkheid om op adem te komen.

Advertisement
foto: pxhere.com

In aanvulling op toestanden van mentale frustratie, kan kietelen dus andere van fysieke aard veroorzaken. Vanzelfsprekend moeten wetenschappelijk onderzoek over het onderwerp en wat wij beweren niet worden beschouwd als een absoluut verbod of campagnes tegen kietelen.

Problemen kunnen eenvoudig ontstaan wanneer deze praktijk excessief wordt, omdat het tot op zekere hoogte leuk is. Als het langdurig wordt voortgezet en als standaard wordt gebruikt om met kinderen te spelen, riskeert het situaties te creëren van emotionele uitdaging, ongemak en - in het ergste geval - fysieke problemen. Er zijn veel manieren om medeplichtigheid te vinden: laten we niet profiteren van kietelen!

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt