Manisch schoonmaken kan schadelijk zijn voor de gezondheid: dat suggereert een wetenschappelijk onderzoek

Janine image
door Janine

11 Juli 2020

Manisch schoonmaken kan schadelijk zijn voor de gezondheid: dat suggereert een wetenschappelijk onderzoek
Advertisement

Het hebben van een grondig schoon en glanzend huis is ieders droom; als de omgevingen waarin we wonen schoon is, zorgt het ervoor dat we meer genieten van onze "leefomgeving" binnen onze muren wat ons een gevoel van ontspanning, orde en innerlijke rust geeft. Er zijn echter mensen die het schoonmaken van hun huizen te serieus nemen en een groot deel van hun tijd besteden aan het verwijderen van zelfs de meest onzichtbare vlekken, waardoor hun immuunsysteem indirect wordt blootgesteld aan verschillende soorten schoonmaakmiddelen.

via Environmental Working Group

Advertisement
Pexels

Pexels

Sommige reinigingsmiddelen kunnen zelfs meer kwaad dan goed doen voor onze gezondheid, omdat ons immuunsysteem moet worden blootgesteld aan ziektekiemen en bacteriën om zichzelf te versterken. Te veel schoonmaken heeft de neiging onze immuunrespons op de externe omgeving te verzwakken door een combinatie van agressieve chemische stoffen en een gebrek aan bacteriën in de omgeving. Allemaal elementen die zijn geanalyseerd door een team van Noorse onderzoekers die schoonmaakproducten voor in huis hebben bestudeerd om te zien hoe zij de longfunctie van mensen hebben beïnvloed en hun resultaten hebben ze gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

De studie volgde ongeveer 6000 vrouwen gedurende 20 jaar en onderzocht hoe reinigingsmiddelen de ademhalingsgezondheid gedurende een lange periode kunnen beïnvloeden, inclusief obstructie van de luchtwegen en achteruitgang van de longfunctie. Het gemiddelde resultaat van het uitgevoerde onderzoek toonde aan dat bij de 6.000 vrouwen die werden gevolgd, die 20 jaar lang slechts eenmaal per week schoonmaakten tot ernstige schade aan de longen leidde, terwijl mensen die professioneel schoonmaakten voor hun werk, longschade opliepen zoals degenen die 10 tot 20 jaar lang een pakje sigaretten per dag roken.

Advertisement
Free Stock Photos

Free Stock Photos

Bovendien wees dit team van onderzoekers er ook op dat sommige ingrediënten in producten voor het schoonmaken (wasmiddelen, spuitbussen, bleekmiddel) kunnen leiden tot negatieve resultaten voor het organisme dat er het meest aan wordt blootgesteld: insufficiëntie van het immuunsysteem, ontsteking van de slijmvliezen en blijvende schade aan luchtwegcellen en weefsels.

Een van de meest praktische oplossingen die de studie voorstelt om de blootstelling aan ons lichaam tot een minimum te beperken, is door minder schoonmaakmiddelen te kopen en diegenen te kiezen waarop alle ingrediënten staan ​​vermeld; probeer niet te veel spuitbussen te gebruiken en eventueel op een doek te spuiten om de blootstelling aan druppeltjes te verminderen; gebruik ook microvezeldoekjes om de oppervlakken van het huis af te stoffen of schoon te maken in plaats van alleen met de stofdoek.

Advertisement