Hoe "ouder" we worden, hoe moeilijker het is om mensen te verdragen: een onderzoek onthult waarom - BekijkDezeVideo.nl
x
Hoe "ouder" we worden, hoe moeilijker…
Op 86-jarige leeftijd wordt ze verliefd op de man die ze 40 jaar eerder had leren kennen: Zijn vader heeft het syndroom van Down en hij is er trots op: “Ik zou hem voor niemand anders willen ruilen”

Hoe "ouder" we worden, hoe moeilijker het is om mensen te verdragen: een onderzoek onthult waarom

18 Oktober 2021 • Door Janine
4.208
Advertisement

Had je ooit gedacht dat als we ouder worden we mensen steeds minder tolereren, zelfs degenen die we al een heel leven kennen? Meestal wordt dit gezegd, zonder echte wetenschappelijke onderbouwing, als om te onderstrepen dat ouderdom, of beter nog, de volwassen leeftijd, ons tot “slachtoffers” maakt van de ervaringen van het leven die voortdurend veranderen; hoe meer dingen om ons heen veranderen, des te moeilijker vinden we het om anderen te begrijpen en te “tolereren”, waardoor onze zoektocht naar sociale relaties wordt beperkt. Wat als deze theorie niet wetenschappelijk gefundeerd is?

via: Quartz

Een dubbele studie uitgevoerd door de universiteiten van Oxford in Groot-Brittannië en Aalto in Finland hebben onderstreept hoe het verstrijken van de tijd, de groei en het “ondergaan" van de effecten van volwassenheid en veroudering alle mensen ertoe brengen hun gebied van relaties en vriendschappen te verkleinen. Waarom gebeurt dit? Simpelweg omdat de overgang van adolescentie naar volwassenheid, en bijgevolg van volwassenheid naar die van volledige volwassenheid en vervolgens ouderdom, mensen ertoe brengt selectiever te zijn ten aanzien van elk aspect van hun leven: van kleine tot grote dingen, met het ouder worden is er steeds minder behoefte aan nutteloosheid en frivoliteit, zowel in concrete behoeften als in sociale relaties.

Het dubbele onderzoek uitgevoerd door de universiteiten van Oxford en Aalto hield rekening met ongeveer 3 miljoen volwassenen door hun privé-contacten te analyseren, het aantal en de frequentie van hun relaties, zowel via sociale media, via de telefoon maar ook "live" op elk gebied van ​het leven: familie, dierbaren, werk, incidenteel; het resultaat van het onderzoek bevestigde wat we aan het begin van het artikel stelden: met het verstrijken van de jaren en met het ouder worden, vindt er onbewust een neutralisatie plaats van sociale relaties die als nutteloos of niet langer naar onze zin worden geacht, ten gunste van meer oprechte en duurzamere.

Hoe ouder je wordt, hoe meer het geduld en de aandacht van mensen afneemt, en dit is zeker een van de redenen waarom we de neiging hebben anderen minder te "tolereren" wanneer ze als te frivool en nutteloos worden beschouwd voor ons dagelijks leven; dit alles ten gunste van relaties vol vertrouwen met die mensen die we als echt stabiel en duurzaam beschouwen, diezelfde mensen die we niet langer zien als nutteloze prullaria, maar als essentiële elementen voor onze levenservaring.

Kort gezegd, we hebben de neiging om ons op een meer volwassen leeftijd te omringen met dierbaren die weten hoe ze ons met liefde moeten “verdragen” en die we op onze beurt zonder te forceren weten te verdragen. Door alles te elimineren wat simpelweg overbodig is!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt