Volgens onderzoek kan een beetje spraakzaam zijn gunstig zijn voor de gezondheid van onze hersenen

Janine

15 Februari 2020

Volgens onderzoek kan een beetje spraakzaam zijn gunstig zijn voor de gezondheid van onze hersenen
Advertisement

Wie houdt er niet van om een praatje te maken? Of het nu onder vrienden, familie of kennissen is, er zijn mensen die echt leuk gezelschap voor anderen zijn. Praten is eigenlijk een van de bases van communicatie, en het is niet alleen een sociale activiteit die nuttig is om jezelf te informeren over algemene kennis, meer of minder serieuze onderwerpen of om elkaar te leren kennen.

Volgens de studie waar we het met je over gaan hebben is kletsen eigenlijk ook een geweldige manier om onze hersenen gezond te houden.

via Neurodegeneration Research

Advertisement
Pedro Ribeiro Simoes/Flickr

Pedro Ribeiro Simoes/Flickr

Het onderzoek werd uitgevoerd in de Verenigde Staten en onderzocht 144 mensen ouder dan 80 jaar die geen specifieke problemen met de hersendegeneratie hadden. Op die leeftijd zijn de risico's van het ontwikkelen van dementie en sociaal isolement namelijk zeer groot: beide zijn factoren van cognitieve achteruitgang.

Door de ouderen in twee groepen te verdelen, hielden de onderzoekers hun gezondheid in de gaten, waardoor een van de twee groepen de mogelijkheid kreeg om dagelijkse gesprekken te voeren, persoonlijk of via chatten. De deelnemers aan de studie, waarvan wordt aangenomen dat ze mensen zijn met een hoog risico op het ontwikkelen van cognitieve tekorten, worden gemonitord in hun gesprekken, in het geheugen en in reacties en interacties.

Army.mil

Army.mil

Uit de resultaten, die wetenschappers van plan zijn bekend te maken tegen 2022, zullen we weten of de toename van sociaal contact via gesprekken persoonlijk of met technologische middelen echte voordelen voor de gezondheid van ouderen zal opleveren. Wat wordt waargenomen, lijkt echter al significant in relatie tot de doelstellingen die de onderzoekers zichzelf hebben gesteld.

Kortom: de gewoonte hebben om een praatje te maken - of gewoon veel praten - kan onze hersenen helpen om jong te blijven, waardoor het begin van dementie en cognitieve aandoeningen wordt vertraagd. Dus zet verlegenheid en privacy opzij: een goed gesprek kan een uitstekende bondgenoot zijn voor de gezondheid van onze hersenen!

Advertisement