Let op welke garnalen je eet: dit is de reden waarom ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Let op welke garnalen je eet: dit is…
Eindelijk heeft dit katje met 4 oren en één oog een gezin gevonden dat hem genegenheid geeft Een familie zet een villa te koop: van buiten ziet het er normaal uit, maar het interieur is verblindend paars

Let op welke garnalen je eet: dit is de reden waarom ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid

Door Janine
2.121
Advertisement

De aquacultuur, oftewel de productie van waterorganismen zoals vissen, weekdieren en schaaldieren maakt een sterke groei door, in die mate dat boerderijen met een lage intensiteit bijna volledig zijn vervangen door gigantische productieactiviteiten. Intensieve kwekerijen zijn echter absoluut schadelijk voor de organismen die zich daar ontwikkelen en daarom moet je heel voorzichtig zijn als je garnalen koopt en eet. Garnalen zijn de meest gevraagde en verkochte schaaldieren op de markt, daarom verhogen producenten hun productie om aan de vraag te voldoen.

foto: Flickr

Intensieve productie in besloten ruimtes brengt veel problemen met zich mee met betrekking tot het behoud van een gezonde groeiomgeving. Food & Water Watch beweert dat garnalen die in deze overvolle ruimtes worden gekweekt geen gezonde garnalen zijn: "Met miljoenen garnalen opgestapeld in vijvers kunnen veel ziekten worden veroorzaakt en in sommige gevallen kunnen ze ernstig genoeg zijn om hele vijvers en zelfs de hele industrie uit één land te doden“. Het is duidelijk dat een garnalenkwekerij met lage dichtheid er minder produceert dan één met een hoge intensiteit: van 500 tot 5000 kilogram per 10.000 m² per jaar, terwijl superintensieve garnalenkwekerijen tot 100.000 kilogram per 10.000 m² per jaar kan produceren. De cijfers spreken voor zich, maar de intensieve garnalenproductie, behalve dat ze tot maximaal 7 jaar duren, is ongetwijfeld besmet met pesticiden, antibiotica en resistente ziekteverwekkers.

Producenten van garnalen gebruiken vaak grote hoeveelheden chemische producten om vissen, weekdieren, schimmels, planten, insecten en ongedierte in hun vijvers te doden. Sommige chemische stoffen blijven in de garnalen zitten, die vervolgens zonder al te veel scrupules aan de consument worden geserveerd, wat mogelijk een schadelijk effect op de menselijke gezondheid kan hebben. Aangezien 90% van de in de Verenigde Staten geconsumeerde garnalen wordt geïmporteerd uit Thailand, Indonesië en Ecuador, en afkomstig is van de intensieve kwekerij, zijn we er zeker van dat de mate van besmetting zeer hoog is, zozeer zelfs dat we je adviseren om de herkomst altijd zeer zorgvuldig te controleren.

Tags: EtenGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt