Dansen is goed voor lichaam en geest en keert het verouderingsproces van de hersenen om

Janine image
door Janine

30 Juli 2019

Dansen is goed voor lichaam en geest en keert het verouderingsproces van de hersenen om
Advertisement

Veroudering is slechts een mentale toestand. Als het waar is dat met het verstrijken van de tijd cellulaire veroudering optreedt, is het, om zich altijd jong te voelen, voldoende om een aantal zeer goede gewoonten, zoals dansen, te blijven uitoefenen. Wist je dat dansen op oudere leeftijd niet alleen goed is voor de geest, maar ook het verouderingsproces van hersencellen omkeert? Dit is precies de conclusie van een verrassend wetenschappelijk onderzoek in het tijdschrift "Frontiers in Human Neuroscience".

via Time

Advertisement
Stewart Butterfield/Flickr

Stewart Butterfield/Flickr

Het onderzoek vergeleek hersenscans van magnetische resonanties van de deelnemers gedurende 18 maanden terwijl ze dansten op de muziek van verschillende genres; het resultaat was zeer effectief: de hersenstructuur van deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar verbeterde met deelname aan groepsdansen of individuele dansen. Dit betekent dat bij deze individuen het gebied van de hippocampus aanzienlijk is uitgebreid en die wetenschappelijk gezien het meest onderhevig is aan achteruitgang in gevallen van Alzheimer.

Dezelfde studie wees er ook op dat dansen een fysieke oefening is waarmee we de balans, weerstand en flexibiliteit van ons lichaam kunnen verbeteren; het is daarom een wondermiddel voor onze sensorisch-motorische en cognitieve vermogens.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports heeft ook een nieuwe studie gepubliceerd die benadrukt hoe de frequente fysieke activiteit van ongeveer 1.000 geanalyseerde Japanse vrouwen (activiteiten zoals yoga, dansen, wandelen, zwemmen) bij 73% van hen een handicap voorkwam, zowel mentale als fysieke.

Waar wacht je nog op: meld je aan voor een dansles, ga uit je dak met je favoriete muziek, alleen of in gezelschap, dansen houdt je jong!

Source:

Advertisement