Kom alles te weten over zure oprispingen zodat je dit onder controle kan houden - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Kom alles te weten over zure oprispingen…
De kinderen uit dit dorp steken een rivier over in enorme plastic zakken, alleen maar om naar school te kunnen gaan Waarom sommige mensen de moed niet hebben om uit elkaar te gaan terwijl de relatie al voorbij is

Kom alles te weten over zure oprispingen zodat je dit onder controle kan houden

Door Skip Tromp de Haas
2.310
Advertisement

Maagzuur, een klassieker van een klacht die helaas steeds vaker voorkomt, nagenoeg in de gehele maatschappij van nu. Manieren van leven en eetpatronen werken de "gastro-oesofageale reflux" zoals de medische aandoening heet, in de hand. In de praktijk gaat het om de onderste slokdarmsluitspier die niet goed werkt. Hij is niet sterk genoeg waardoor er maagsappen vanuit de maag door de slokdarm naar boven komen.

De klassieke en meest voor de hand liggende oplossing is om medicijnen te gebruiken die er speciaal voor zijn gemaakt om te voorkomen dat maagzuur naar boven komt of om het onprettige gevoel van pijn en branderigheid te verminderen die je eraan overhoudt. De een heeft ongetwijfeld een grotere aanleg dan de ander om klachten te krijgen, maar ook de dagelijkse gewoontes en andere ziektes die men onder de leden heeft kunnen risicofactoren zijn. De oorzaken of mede-veroorzakers van reflux zijn onder meer: roken, astma, diabetes, spanningen, zwangerschap, een breuk in het middenrif, obesitas, eetstoornissen.

foto: army.mil

De reeks symptomen die echter horen bij de aandoening zijn: pijn op de borst of een pijnlijke maagingang, overmatige speekselproductie, slechte adem, keelpijn, droge hoest, moeite met slikken. Bij de lichtere en niet-chronische vormen van reflux kan een aanpak zonder medicijnen nuttig of zelfs de doorslaggevende oplossing zijn. Op goed lichaamsgewicht blijven is daar een voorbeeld van, gezond en op vaste tijden eten, niet te strakke kleding dragen, geen dingen eten/drinken die oprispingen bevorderen zoals koffie, rode peper, koolzuurhoudende dranken, vettige kaassoorten, alcohol, chocolade, frituur, uien en tomaten.

Advertisement
foto: Pixabay

Belangrijk is niet alleen wat je eet maar ook hoe je eet. Schrok dus niet alles snel naarbinnen maar eet kleine porties rustig op. Na de maaltijd zowel 's middags als 's avonds ga je twee of drie uur liggen om er voor te zorgen dat eerst alles goed kan worden verteerd. Op je rug liggen werkt zure oprispingen in de hand. Je kussens verhogen of rechter op liggen kan helpen. Tenslotte kunnen er natuurlijke middeltjes worden genomen die de pijn verzachten en die gunstig zijn voor de spijsvertering. Dingen die prima werken zijn bijvoorbeeld amandelen (om de pH-waarde in de maag te herstellen), kamille, sap van aloë vera, kurkuma en gemberthee.

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt