Aan deze foto's kunnen we zien hoe de rol van vrouwen is veranderd de afgelopen 50 jaar

Skip

07 Augustus 2019

Aan deze foto's kunnen we zien hoe de rol van vrouwen is veranderd de afgelopen 50 jaar
Advertisement

In de tak van de antropologie worden verschillende kanten van de mens bestudeerd, onder meer de ontwikkeling in cultuur en de verandering van gedrag in de maatschappij. Daarvoor hoeven we niet per se te kijken naar een of andere primitieve stam, we kunnen ook gewoon enkele decennia teruggaan. Je komt dan dingen tegen die vandaag de dag gewoon belachelijk lijken.

Een van die dingen die al een tijd circuleren is bijvoorbeeld een soort handboek voor vrouwen, moeders en huisvrouwen uit die tijd. Het ziet ernaar uit dat het boek is gepubliceerd door het blad Housekeeping Monthly dat vrouwen hielp zich te conformeren aan de verwachtingen die maatschappij van hen had in de jaren 50 van de vorige eeuw. Hoewel er door sommigen wordt getwijfeld aan de authenticiteit en de inhoud (en de foto's die we er ook bij hebben gezet) van het handboek geeft een idee van hoe de tijden – gelukkig – zijn veranderd.

Advertisement

1.

1.

Flickr/mid-century illustrated

"Het zou een goede stelregel zijn om het avondeten ruim van tevoren te plannen, zelfs de avond ervoor al. Zo kan je je degelijk verwelkomen thuis, hem laten doorschemeren dat er aan hem en zijn welbevinden wordt gedacht. Als hij thuiskomt uit zijn werk is hij moe en uitgehongerd dus is er geen betere manier om ervoor te zorgen dat hij zich geliefd weet en verwend met een lekkere maaltijd, misschien wel zijn lievelingsmaal."

2.

2.

Pinterest

"Voordat je man thuiskomt is het een goed idee even de tijd te nemen om jezelf op te frissen en je opnieuw op te maken. Hij heeft de hele dag op kantoor gezeten met vermoeide mensen en verdient hij het dat zijn vrouw er mooi en er tot in de puntjes verzorgd uitziet"

Advertisement

3.

3.

And the Words became Books

"Het kan zijn dat een man een zware en saaie dag achter de rug heeft. Om hem weer op te beuren moet vrouwlief opgewekt zijn en geïnteresseerd in hem. Wanneer je man terugkomt moet hij het huis in perfecte staat aantreffen, dus geen rommel, slingerend speelgoed, paperassen e.t.c."

4.

4.

Etsy/printsandpastimes

"In de wintermaanden is het verstandig om een man een warme en comfortabele omgeving aan te laten treffen, hiermee help je hem te ontspannen. De wetenschap dat hij gelukkig is en voldaan geeft de vrouw voldoening en tevredenheid. Rond etenstijd moet zij ook letten op de kinderen, hen verschonen, kammen en wassen als zij vies zijn geworden tijdens het spelen"

5.

5.

Pinterest

"Het is beter om de luidruchtige schoonmaakklussen te bewaren en luidruchtig spelletjes voor overdag te bewaren. Als je man thuiskomt moet hij een oase van rust en ontspanning aantreffen"

Advertisement

6.

6.

Pinterest

"Als een man z'n huis binnenkomt moet hij een vrouw aantreffen die naar hem lacht en bereid is om naar hem te luisteren en het hem naar zijn zin te maken"

7.

7.

Pinterest

"Ook al zijn er huishoudelijke zaken die je wilt bespreken, het is beter om je man even de tijd te geven op adem te komen en als eerste te laten spreken, want wat hij te zeggen heeft is veel belangrijker"

Advertisement

8.

8.

Flickr/Isabel Santos Pilot

"Een vrouw moet nooit klagen wanneer als haar man te laat komt, of als hij een avondje buiten de deur is zonder haar, want het zijn vast en zeker belangrijke werkafspraken. Een man moet niet worden belast met of gestresst raken door onbeduidende zaken"

9.

9.

Pinterest

"Een van de voornaamste taken van de vrouw is om ervoor te zorgen dat het huis het domein is van haar man, een vredige en rustige plek waar je een toevlucht kan zoeken en tot rust kan komen. Geen geklaag, alleen maar begrip voor je man. Wanneer hij thuis is moet je hem het gevoel geven dat hij een koning is, hem opwachten met een verfrissende of warme drank, ervoor zorgen dat hij lekker zit in zijn favoriete stoel en dat hij zich lekker ontspant."

Advertisement

10.

10.

The Glamorous Housewife

"Je kunt je man helpen te ontspannen door hem helpen zijn schoenen uit te trekken, met een lieve en geruststellende stem tegen hem te praten. Zijn inschattingsvermogen en autoriteit mogen nooit in twijfel worden getrokken en moet je je man nooit tegenspreken. Hij is de heer des huizes, zijn vrouw heeft geen reden en ook het recht niet om zijn beslissingen ter discussie stellen. Een goede vrouw kent altijd haar plaats"

Pinterest

Pinterest

Bij het zien van al deze gedragsrichtlijnen zullen vrouwen zichzelf zo klein moeten maken dat ze een object waren, een functioneel en efficiënt huishoudelijk apparaat, een dienstbode zonder persoonlijkheid die als enige plicht had om te gehoorzamen en haar man te pleasen, zonder discussie.

Gelukkig zijn de tijden veranderd. Eerst was het enige recht dat vrouwen hadden net iets meer dan het aanrecht, maar nu zijn vrouwen ook de maan gekomen. Je ziet maar hoe relatief "normaal" is als je oude aanbevelingen van amper een halve eeuw geleden leest en zet het j aan het denken.

Advertisement