Banden met giftige familieleden verbreken kan nuttig zijn om beter te leven: dat bevestigen psychologen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Banden met giftige familieleden verbreken…
Deze leuke bloempotten houden je planten gehydrateerd zonder ze ooit water te hoeven geven Een taxichauffeur neemt 8 zwerfhonden in zijn auto mee die een oudere vrouw heeft besloten mee naar huis te nemen

Banden met giftige familieleden verbreken kan nuttig zijn om beter te leven: dat bevestigen psychologen

Door Janine
4.793
Advertisement

De familie is meestal onze toevlucht, onze veilige haven waar we altijd troost en begrip hopen te vinden.

Familie van bloed of familie naar keuze, wat we verwachten is altijd onvoorwaardelijke liefde, zeker geen oordelen of acties die ons pijn doen. Het komt echter voor dat sommige relaties met familieleden te giftig of schadelijk voor ons welzijn worden. In deze gevallen, hieronder samengevat, is het goed om weg te gaan en afstand te nemen van wat ons een slecht gevoel geeft.

via: Huffpost

1. Ze oordelen over je

Binnen de familie is oprechtheid een vereiste en we verwachten dat onze familieleden ons ook de negatieve dingen vertellen met oprechtheid en eerlijkheid. Gezonde kritiek is een goede zaak omdat het ons helpt om vanuit een ander perspectief naar onszelf te kijken om de fouten die we maken te begrijpen. Als de kritiek echter vaak wordt herhaald en een doel op zich wordt, is het niet langer nuttig of constructief: het wordt alleen zwaar en schadelijk.

2. Ze roddelen

Binnen de familie worden vaak kleine en grote geheimen bewaard, de meest intieme, op zoek naar advies of een schouderklopje. Maar als je familieleden jouw vertrouwelijkheden aan anderen verspreiden, is het echt het geval om afstand van hen te nemen of op zijn minst te leren de mond te houden. Niemand, en vooral degenen die aan jouw zijde staan, heeft het recht om jouw geheimen aan anderen te vertellen, of deze nu klein of groot zijn. Vertrouwen is de basis van alle gezonde relaties.

3. Ze manipuleren je

In gezonde relaties is er gelijkheid, men voelt zich begrepen en ondersteund. Als iemand controle over je heeft of het probeert te hebben over je leven of je keuzes, betekent dit dat er een groot probleem is. Als ze proberen een marionet van je te maken, zijn ze zeker niet de mensen die je nodig hebt in je leven.

4. Ze zoeken je alleen als ze iets nodig hebben

Wie alleen naar je op zoek is als hij iets nodig heeft, uit eigenbelang, is zeker niet iemand die echt om je geeft. Een giftig familielid verschijnt aan de horizon van je leven wanneer er iets is wat hij nodig zou kunnen hebben, maar op het moment dat je hulp nodig hebt, verdwijnen ze achter duizend excuses.

5. Ze laten je machteloos voelen

Er bestaat een echte manipulatietechniek, gaslighting genaamd, waardoor slachtoffers zich ongeschikt en incompetent voelen. Ze blijven complexen in je opwerpen, en stellen je gezond verstand ter discussie elke keer dat je een andere belangrijke beslissing neemt. Als het familieleden zijn die je zo laten voelen, dan is het het beste om de banden te verbreken die je geestelijke gezondheid kunnen schaden.

6. Ze blijven je aan je verleden herinneren

Ze blijven je verleden verwijten, ook de meest pijnlijke en geheime dingen, alsof ze het recht hebben om dat te doen. Ze confronteren je met de pijnlijke keuzes die je hebt moeten maken en banaliseren je pijn en je herinneringen, die herinneringen die je graag wilt laten waar ze zijn: in het verleden. Familie is familie, maar als het pact van respect en wederzijds vertrouwen ontbreekt, is het beter om afstand te nemen om jezelf te beschermen. Daar zullen we zeker onze voordelen uit halen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt