Verbaal geweld manifesteert zich in de meest uiteenlopende vormen en kan meer schade aanrichten dan fysiek geweld

Janine image
door Janine

30 Oktober 2019

Verbaal geweld manifesteert zich in de meest uiteenlopende vormen en kan meer schade aanrichten dan fysiek geweld
Advertisement

Je kunt slachtoffer zijn van verbaal geweld in verschillende contexten: in het gezin, binnen een relatie, op het werk en daarbuiten. Er zijn veel mannen en vrouwen die in het leven een emotioneel agressieve dynamiek hebben ervaren.

We praten in detail over vernedering, overtredingen, dreigingen van geweld of dwingende houdingen, die lange tijd kunnen duren. De ernst van deze fenomenen mag nooit worden onderschat, omdat de wonden van de ziel net zo ernstig kunnen zijn als - en meer - dan die van het lichaam.

via National Coalition Against Domestic Violence

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Een gebroken been wordt, eenmaal genezen, robuuster dan voorheen. Een gebroken hart daarentegen loopt het risico voor altijd onvolledig te blijven. De verwoestende ervaring als kind of partner ondermijnt diep het zelfvertrouwen en verliest aandacht voor de eigen waarde en het karakter.

Verbaal geweld blijft lang in het geheugen gegrift, met pijn die je je hele leven kan vergezellen. Alleen al het feit dat je de gebeurtenis kunt herinneren, brengt in zekere zin elke keer het trauma tot leven, waardoor er steeds opnieuw wordt geleden.

De ondergaande schok blijft bij je totdat hij wortel schiet en vervolgens op de meest uiteenlopende manieren naar buiten komt. Er kunnen gedragsstoornissen optreden, van de affectieve sfeer en van voeding, en het is niet altijd gemakkelijk om de oorzaak te achterhalen.

Pijn moet onder ogen worden gezien en verzorgd. Als je dit soort trauma negeert, loop je het risico constant slachtoffer te worden van dezelfde giftige patronen, of erger nog, een beul te worden. Vaak worden degenen met een verleden van mishandeling zelf mishandelaar, als een vorm van reactie op lijden.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

En het is niet altijd gemakkelijk om steun en begrip van vrienden of familie te vinden, omdat mensen in staat zijn meer empathische banden te creëren met mensen die fysiek lijden. Emotionele pijn, minder zichtbaar en herkenbaar, wordt vaak geminimaliseerd en onderschat.

De moeilijkheid of onmogelijkheid om hulp te ontvangen van mensen kan ook leiden tot het verschijnen van verslavingen (van medicijnen, alcohol of drugs), die de indruk wekken troost en verlichting te geven, zij het tijdelijk, aan iemands ongemak. Om deze en andere redenen is het essentieel om te erkennen dat je een probleem hebt en om op de juiste manier hulp te krijgen. Alleen op deze manier zal het mogelijk zijn om weer op te krabbelen en volledig je eigen leven te gaan leiden.

Advertisement