Laten we leren onszelf te vergeven voor alle keren dat we denken dat we niet genoeg hebben gedaan

Janine image
door Janine

02 December 2019

Laten we leren onszelf te vergeven voor alle keren dat we denken dat we niet genoeg hebben gedaan
Advertisement

We weten het allemaal: vergeven is niet eenvoudig. Vaak is het na beledigingen of gebrek aan respect echt moeilijk om voorbij te gaan aan wat er is gebeurd en terug te keren naar een normale en vreedzame relatie met de mensen om ons heen.

Als dit waar is met betrekking tot onze relaties met anderen, is het ook waar als het gaat om onszelf. Ja, omdat het vaak moeilijk is om onszelf het voordeel te geven dat we fouten kunnen maken en ons daarom pijn kunnen doen. Laten we in plaats daarvan eens kijken wat de redenen zijn die ons ertoe moeten brengen om wat "zachter" te zijn met onze karakters, onze fouten en onze angsten.

via Psychology Today

Advertisement
Unsplash

Unsplash

We zijn in feite de enige mensen waartoe we het recht hebben om te vergeven. Als we meer van iemand houden dan diegene van ons, als we hem meer respecteren dan hij of zij ons respecteert, moeten we onszelf niet de schuld geven of onszelf kwellen: op die momenten wilden we gewoon een persoon die we belangrijk achtten, op wie we misschien verliefd waren, aan onze zijde hebben.

Het is echter niet altijd mogelijk om een ​​persoon ten goede te veranderen, alleen met onvoorwaardelijke liefde en altruïsme, denkend dat het vroeg of laat wederzijds zal zijn. We staan ​​eenvoudigweg voor mensen die niet alle inspanningen hebben verdiend die we voor hen hebben gedaan, om vriendelijk, geduldig en liefdevol te zijn.

En het is precies hier dat de gevoelens van schuld, zelfmedelijden en “beledigingen" tegen onze naïviteit worden geactiveerd, precies degene die ons ertoe bracht te geloven in een betere toekomst met substantieel ongevoelige mensen. Het is geen kwestie van zwakte, noch van gebrek aan vaardigheid, maar van pure en eenvoudige fouten op onze weg en evaluatie.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Je kunt jezelf zeker niet de schuld geven voor zulke dingen, dat je je er slecht door voelt. Om deze reden is het noodzakelijk om te leren jezelf te vergeven, te leren van fouten en door te gaan, versterkt door geleefde ervaringen. Een beetje trots en zelfliefde zijn immers zeker dingen die ons vooruit helpen in het leven. Als we zelfverzekerd zijn en ons bewust zijn van onze eerlijkheid en goede trouw, kunnen we er zeker van zijn dat wat we voor anderen hebben gedaan voldoende is geweest.

En als dit niet wederzijds is, zal het op dat moment zeker niet onze schuld zijn. Liefde, zoals vriendschap of familierelaties, kan vaak ook hard en pijnlijk zijn. Trots en eigenwaarde mogen niet voortkomen uit anderen en uit de mening die zij over ons hebben, maar uit het besef goed te hebben gehandeld, volgens onze mogelijkheden.

Aan de andere kant, als we nooit negatieve gedachten en pijnlijke ervaringen hadden gehad, zouden we onze waarde niet begrijpen en zouden we ons de behandeling die we verdienen niet realiseren, noch onze innerlijke kracht.

Unsplash

Unsplash

Advertisement