8 tekens die kunnen wijzen op de aanwezigheid van nierstenen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 tekens die kunnen wijzen op de aanwezigheid…
Verraad de vriendschap van Tweelingen niet: als je hem trouw bent, zullen zij de beste metgezellen zijn die je in het leven kunt hebben De eigenaar staat geen huisdieren toe in het huis, dus deze 4 jongens vragen de buurman om met zijn hond te kunnen spelen

8 tekens die kunnen wijzen op de aanwezigheid van nierstenen

Door Janine
11.802
Advertisement

Nierstenen zijn ophopingen van zout en mineralen, vaak bestaande uit urinezuur of calcium. Sommige zijn erg klein en worden zonder behandeling verwijderd, maar in ernstige gevallen kunnen ze grote maten aannemen en erg pijnlijk worden.

Als je niet genoeg water drinkt, wordt de urine meer geconcentreerd en, als het mineraalgehalte te veel stijgt, kan een niersteen ontstaan. Deze pathologie is wijdverbreid en vaak merken we het alleen op wanneer het erg pijnlijk wordt, maar er zijn alarmbellen die kunnen leiden tot een controle.

1. Pijn in de zijkant en buik. Het is het meest bekende en pijnlijke symptoom, met een intensiteit die vergelijkbaar is met die van een bevalling. Pijn begint meestal wanneer de steen in de smalle urineleider beweegt, de stroom blokkeert en de druk van de nier verhoogt.

2. Pijn of branderig gevoel bij het plassen. Het is een wijdverbreid symptoom, dat soms wordt verward met een eenvoudige urineweginfectie (vaak gaan de twee hand in hand).

3. Urgentie om naar het toilet te gaan. De aanwezigheid van een steen in de urinewegen kan de plas abnormaal maken. Het kan zijn dat je plotseling en misschien meerdere keren in heel korte tijd naar het toilet moet rennen.

4. Bloed in de urine. Het is een klassiek symptoom voor mensen met nierstenen, hoewel bloedcellen soms niet zichtbaar zijn voor het blote oog en alleen detecteerbaar zijn door onderzoek.

foto: pxfuel.com

5. Vreemd uitziende urine. Als de vloeistof tijdens het plassen erg troebel is of een abnormale geur afgeeft, kan dit wijzen op een stagnatie van urine of een ongebruikelijke concentratie.

6. Naar het toilet moeten voor kleine plasjes. De aanwezigheid van de steen kan onderbreking of vermindering van de hoeveelheid urine veroorzaken.

7. Misselijkheid en braken. Ze zijn veel voorkomende symptomen, vanwege het verband tussen de nieren en het maagdarmkanaal, maar ze zijn zeker de minst herkenbare symptomen.

8. Koorts en koude rillingen. Als de koorts intens (meer dan 38°C) en aanhoudend is, kan dit wijzen op een voortdurende infectie met bacteriële proliferatie.

Vaak (als je geluk hebt) worden heel kleine nierstenen verdreven door te plassen zonder het te merken. Soms is dit echter niet het geval en kan het tijdig herkennen van een aandoening een gelegenheid zijn om de arts te vragen om onderzoek te doen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt