Witte azijn in de wasautomaat: enkele handige tips om dankzij zijn werking zacht en geurig wasgoed te krijgen

Janine image
door Janine

06 Mei 2020

Witte azijn in de wasautomaat: enkele handige tips om dankzij zijn werking zacht en geurig wasgoed te krijgen
Advertisement

Om de was te doen heb je geen diploma nodig, maar toch vinden we het vaak moeilijk om de meest effectieve producten te kiezen om te gebruiken en het lukt ons niet altijd om een schone was uit onze wasautomaat te halen. Er zijn zoveel verschillende wasmiddelen op de markt dat je keuze te over hebt; desondanks komt het vaak voor dat het ene product meer effectief is dan het andere, met als resultaat dat onze voorraadkast gevuld is met vele verschillende flessen, die niet alleen duur, maar ook chemisch zijn. Waarom kijken we niet naar een oplossing die goedkoper, en vooral vriendelijker is voor het milieu en de gezondheid? Controleer tussen de ingrediënten in de keukenkastjes om een onvervangbare bondgenoot te vinden voor onze wasmachines: witte azijn!

via The Kitchn

Advertisement
Flickr / Sean MacEntee

Flickr / Sean MacEntee

Azijn heeft verschillende toepassingen, vooral bij huishoudelijke klusjes blijkt het een echt effectieve bondgenoot te zijn. Wat het wasgoed betreft, azijn is een ingrediënt dat verschillende functies kan hebben: een natuurlijke wasverzachter, het lost de meest hardnekkige vlekken op, het verwijdert kringen en geurtjes, versterkt het "reinigende" vermogen van het wasmiddel dat wordt gebruikt, enz. Kortom, azijn heeft echt duizenden toepassingen die nuttig kunnen zijn!

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Wat betreft het onderhoud van onze wasmachine, kunnen we meteen zeggen dat azijn als een natuurlijk antikalkmiddel werkt: azijn is namelijk in staat om de kalk die zich in de componenten van de wasmachine heeft opgehoopt door het water, op te lossen. Het is daarom een goede gewoonte om af en toe te wassen op 60°C, een min of meer lange cyclus, door 1 liter witte azijn in de lege trommel te gieten. Op deze manier zouden alle resten en kalkaanslag moeten oplossen dankzij het ontkalkend vermogen van azijn.

Flickr/Lara604

Flickr/Lara604

Natuurlijk wasverzachter: dat klopt - azijn kan ook worden gebruikt als een natuurlijke wasverzachter en laat, ondanks wat men zou denken, zijn sterke geur niet achter op de kleding. De meest correcte manier om het op deze manier te gebruiken, is door een hoeveelheid gelijk aan 100 ml in het bakje voor de wasverzachter te gieten. Je zult zien dat je wasgoed zacht en geurig zal zijn.

Flickr/Celeste Lindell

Flickr/Celeste Lindell

Vlekkenverwijderaar: azijn is ook een krachtige vlekkenverwijderaar, vooral als er in onze shirts zweetvlekken zitten. Het meest hardnekkige vuil verdwijnt zelfs door de vlekkenverwijderende werking van witte azijn. Hoe werkt het? Verdun een lepel witte azijn in een glas met warm water en breng het mengsel vervolgens aan op de zweetplekken van overhemden. Voeg een lepel bakpoeder toe voor nog verrassender resultaten. Vergeet niet om de azijn minimaal een kwartier te laten intrekken en je zult zien dat die lelijke kringen spoorloos verdwijnen!

Advertisement