Midorexia, de aandoening van degenen die niet ouder willen worden: een gemoedstoestand die vaker voorkomt dan je denkt

Janine image
door Janine

07 Oktober 2020

Midorexia, de aandoening van degenen die niet ouder willen worden: een gemoedstoestand die vaker voorkomt dan je denkt
Advertisement

Vroeg of laat komt iedereen in contact met mensen van een bepaalde leeftijd die er alles aan doen om de gevolgen van de ouderdom “uit te stellen”, zich aan anderen te laten zien in jeugdige kleding of activiteiten te ondernemen waar je iets jonger voor zou moeten zijn.

Het is waar: leeftijd doet er vaak niet toe, en het is belangrijk en gezond om je zo veel mogelijk jong en actief te voelen, ook om onze gezondheid voor lange tijd te beschermen tegen het ouder worden. Als dit echter te maken heeft met excessen, kunnen we worden geconfronteerd met een welomschreven en erkende psychische stoornis, midorexia.

via exploringyourmind

Advertisement
baddiewinkle/Instagram

baddiewinkle/Instagram

De levensverwachtingen zijn, vergeleken met enkele decennia geleden, veranderd. Tegenwoordig kunnen gelukkig veel gezondheidsproblemen worden genezen en zijn de normen van hygiëne aanzienlijk verbeterd. Als mensen zijn we echter allemaal onderhevig aan verval en er zijn mensen die deze natuurlijke toestand gewoon niet kunnen accepteren, waardoor ze zich op een pathologische manier gedragen.

Midorexia is in feite een constante en dwangmatige behoefte om je jonger te voelen, om te proberen de oude dag uit alle macht voor zich uit te duwen, die het gedrag verandert op vaak absurde en ongebruikelijke manieren. Stel je je in feite een oudere man of een oudere vrouw voor die gekleed gaat als tiener, of die naar plaatsen gaat die gewoonlijk door jonge mensen worden bezocht of die zich bezighouden met activiteiten zoals extreme sporten.

Advertisement
Pikist

Pikist

Ondanks dat iedereen de vrijheid moet hebben om te doen en te beslissen wat hij voor zichzelf wil, lijdt het geen twijfel dat dergelijke situaties op zijn minst bijzonder zijn. Mensen die lijden aan midorexia, over het algemeen van 40 jaar en ouder, verwaarlozen hun leeftijdsgenoten volledig, omdat ze worden getroffen door een constant intern ongemak waardoor ze ontevreden zijn over zichzelf, hun leeftijd en hun vooruitzichten.

Het is niet per se slecht om vrienden te zijn met jongere mensen of een open geest te hebben, ontspannen en vrij van te precieze patronen. Hier hebben we het echter over een probleem dat, als het te ver gaat, opgelost moet worden. Je "levend" en "jong" voelen is goed, en zeker positief voor iedereen, te beginnen met de effecten die het op de gezondheid kan hebben. In ieder geval is het mogelijk om het met de nodige maatregelen te doen, zonder koste wat het kost belachelijk of absurd te worden. Het verstrijken van de tijd mag immers nooit een obstakel zijn voor ons geluk: misschien is het moeilijk om het te accepteren, maar met de juiste instelling zal het mogelijk zijn.

Advertisement