Ze viert haar afstuderen met haar moeder met het syndroom van Down: een klap in het gezicht van vooroordelen en laster

Janine image
door Janine

14 December 2020

Ze viert haar afstuderen met haar moeder met het syndroom van Down: een klap in het gezicht van vooroordelen en laster
Advertisement

Izabel Rodríguez is 66 jaar oud, met het syndroom van Down, en had niet trotser en blijer kunnen zijn met de mijlpaal die werd bereikt door haar enige dochter Cristinna Maria da Silva (geboren zonder enige genetische afwijking), die met succes afstudeerde op 29-jarige leeftijd. De vrouw, van bescheiden afkomst, komt uit een landelijk dorpje in Brazilië en ontdekte pas als volwassene dat ze het syndroom van Down had. Haar ouders begrepen dat ze leerproblemen had, maar ze dachten dat het gewoon luiheid was of een gebrek aan bekwaamheid om te studeren. Op 25-jarige leeftijd begon Izabel te daten met José Ribeiro, haar achterneef; de twee trouwden en probeerden kinderen te krijgen, zonder succes. Bij deze gelegenheid legden artsen uit dat een hoog percentage vrouwen met het syndroom van Down onvruchtbaar blijkt te zijn. Na verschillende pogingen slaagde het paar er echter in hun droom om ouders te worden waar te maken.

via BBC

Advertisement
Youtube / Cromossomo 21

Youtube / Cromossomo 21

Izabel's geschiedenis was zeker niet eenvoudig: volgens haar vrienden en familieleden had ze altijd "haar hoofd in de wolken", alsof ze in een andere wereld leefde en vaak zei ze dat ze denkbeeldige vrienden had; toch kon geen van haar broers en zussen of familieleden zich voorstellen dat de vrouw een genetische afwijking had. Izabel kan amper lezen en schrijven, aangezien haar ouders haar al snel van school haalden, nadat ze merkten dat ze duidelijk leerproblemen had. Izabel heeft altijd aan iedereen moeten bewijzen dat ze "dingen kon doen” en toen ze zwanger werd van haar eerste en enige kind, moest ze er alles aan doen om te bewijzen dat ze een goede moeder kon zijn. Stel je voor, 30 jaar na de geboorte, weet je dat je dochter niet alleen heel goed is opgegroeid, maar ook is afgestudeerd!

Advertisement
Youtube / Cromossomo 21

Youtube / Cromossomo 21

Vanaf het allereerste begin van haar zwangerschap waren Izabel's familieleden niet zeker van haar werkelijke capaciteiten om een ​​baby op te voeden, dus bood een van haar zussen aan om haar de eerste paar maanden te helpen. Izabel heeft zichzelf altijd laten zien zoals ze was, oftewel een liefhebbende en zorgzame moeder. Dochter Cristinna herinnert zich: "Veel mensen vragen me wat het verschil is in het hebben van een moeder met het syndroom van Down, maar voor mij is er nooit een verschil geweest. Zij is mijn moeder." De enige keer dat Cristinna bang was, was toen ze chromosomen bestudeerde in de tweede klas van de middelbare school en tijdens de les beweerde dat haar moeder het syndroom van Down had. Ze wist er toen niet veel van af, maar toen de lerares haar vertelde dat mensen met dit syndroom geen kinderen kunnen krijgen, was Cristinna bang dat ze geadopteerd was.

Youtube / Cromossomo 21

Youtube / Cromossomo 21

Haar oom liet foto's zien van Izabel die zwanger was en verzekerde haar dat het in zeldzame gevallen kan gebeuren dat iemand met het syndroom van Down kinderen krijgt. Het is alweer lang geleden en Cristinna is niet alleen afgestudeerd, maar is ook moeder van twee kinderen van 10 en 6 jaar. Ze verwacht momenteel de derde. Ze geeft toe dat ze, toen ze haar eerste kind kreeg, niet toestond dat haar moeder hem in bad deed, omdat ze zich bewust was van haar instabiliteit; om niet tactloos te zijn, stond ze de andere oma ook niet toe haar kleinzoon te wassen. Met het tweede kind wilde Cristinna deze fout echter niet herhalen, omdat haar moeder tenslotte vanaf de eerste dagen van haar leven perfect voor haar had gezorgd.

Youtube / Cromossomo 21

Youtube / Cromossomo 21

Zowel Izabel als José zeggen dat ze heel blij zijn dat Cristinna zo'n mijlpaal in het leven heeft bereikt. De jonge vrouw poseerde met hen voor enkele foto's en deelde deze mijlpaal op sociale media. Niemand geloofde dat haar ouders voor een klein meisje konden zorgen, maar ze kregen ongelijk en Cristinna zorgde ervoor dat de hele wereld hiervan op de hoogte was.

Ze viert haar afstuderen met haar moeder met het syndroom van Down: een klap in het gezicht van vooroordelen en laster - 5

Tegenwoordig zorgt Izabel 's ochtends voor haar kleinkinderen terwijl haar dochter werkt. “Ze is een erg liefhebbende oma”, zei Cristinna.

Een werkelijk verbazingwekkend en ontroerend verhaal!

Advertisement