Met het verstrijken van de jaren komt er een tijd dat de kinderen "ouders" van hun ouders worden

Janine image
door Janine

23 December 2020

Met het verstrijken van de jaren komt er een tijd dat de kinderen "ouders" van hun ouders worden
Advertisement

De derde leeftijd komt voor iedereen, en wanneer de ouderdom aan de deur van ons leven klopt, worden we allemaal weer een beetje meer kind. Het is geen kwestie van echte achteruitgang, maar van een nieuwe behoefte om geholpen, geleid, gecontroleerd en waarom niet, in de watten te worden gelegd zoals toen je klein was. Ouderdom brengt langzaam lichamelijk verval en vaak ziekte met zich mee, en daarom wordt vaak gezegd dat bejaarde ouders kinderen worden, terwijl volwassen kinderen op hun beurt ouders worden.

via Daily Caring

Advertisement
Sandlapper1709/Wikimedia

Sandlapper1709/Wikimedia

Misschien begint het allemaal met een banaal geheugenverlies, wat onzorgvuldigheid, of gewoon de benen en knieën die wat stijver worden; de pijn in de botten en vermoeidheid worden gevoeld, het haar verandert van grijs in wit, de leeftijd vordert: dit zijn de tekenen dat we de gevreesde derde leeftijd ingaan. Maar je hoeft er niet bang voor te zijn: ouderdom is een echte zegen.

Ja, een zegen, want het betekent dat je een leven lang opoffering en voldoening hebt doorgebracht, een buitengewoon gezin hebt gesticht en lessen hebt achtergelaten die altijd belangrijk zullen zijn, ook als je er niet meer bent.

Advertisement
Natalia Rivera/Wikimedia

Natalia Rivera/Wikimedia

Maar de komst van de derde leeftijd brengt ook lichamelijk verval met zich mee, en de steeds groter wordende behoefte om geholpen te worden, omdat je niet langer zelfvoorzienend bent in veel taken en dagelijkse bezigheden; hier komen de kinderen van deze bejaarde ouders in het spel. Nu ze volwassenen zijn, zullen de kinderen steeds meer en niet met weinig moeite in de behoeften van hun vader en moeder moeten voorzien.

Maar dit is geenszins een veroordeling, maar simpelweg de manier waarop de cirkel van het leven zijn natuurlijke wending neemt; als de derde leeftijd is bereikt, lijken onze bejaarde ouders bijna kinderen te zijn geworden om voor te zorgen, en wij trotse en toegewijde kinderen, moeten niets anders doen dan alle levenslessen die ze ons hebben gegeven in praktijk brengen, de liefde, de onvoorwaardelijke genegenheid die ze een leven lang hebben besteed aan onze groei tonen.

Advertisement