Fokker besluit de jaguar te beschermen ondanks constante aanvallen op zijn kudde koeien

Janine image
door Janine

01 September 2021

Fokker besluit de jaguar te beschermen ondanks constante aanvallen op zijn kudde koeien
Advertisement

Boeren hebben altijd geprobeerd hun vee te verdedigen tegen aanvallen van roofdieren. Historisch gezien is er in feite nooit een goede relatie geweest tussen wilde dieren en fokkers, omdat ze niet alleen hun dieren zien lijden en op brute wijze gedood zien worden, maar ook economisch gezien hebben verloren. In feite betekende een massale slachting van het vee een totaal faillissement en de sluiting van de boerderij. Om zichzelf te verdedigen, zijn er echter mensen die niet alleen hun vee hebben beschermd, maar ook hun belangrijkste vijand: de jaguar.

Pixabay/Not The Actual Photo

Pixabay/Not The Actual Photo

De jaguar is de grootste katachtige in Amerika, helaas op de lijst met bedreigde dieren. Zijn aanwezigheid op het Amerikaanse grondgebied is de afgelopen jaren drastisch afgenomen, juist vanwege de fokkers en hun wapens. Jorge Barragán, een Colombiaanse fokker, heeft echter besloten om vrede te sluiten met deze grote katachtige.

Zijn missie is om de jaguar te beschermen en de wereld te leren dat het mogelijk is om met dit dier samen te leven en het voor uitsterven te behoeden. Hij begon daarom met het verzorgen van de savanne en zijn leefgebied om de herbevolking van de katachtige te bevorderen, hoewel hij ermee instemde enkele leden van zijn vee te verliezen.

Jorge bezit duizenden runderen en is ervan overtuigd dat de jaguar "levend meer waard is dan dood”. Overtuigd van zijn bewering, slaapt hij 's nachts goed in de wetenschap dat als er koeien zouden worden verslonden door de katachtige, dit gewoon een verlies zal zijn dat wordt gedicteerd door de harde wetten van natuurlijke selectie. Op deze manier kunnen jonge jaguars zich voeden en gezond en sterk opgroeien.

Advertisement

Een bedreigde soort

Een bedreigde soort

Pixabay/Not The Actual Photo

Overdag doorkruisen tientallen jaguars zijn landgoed van 15.000 hectare (een gebied groter dan dat van Parijs), gelegen in de gemeente Hato Corozal. Soms ziet hij de katachtigen met eigen ogen, heel dicht bij zijn ossen. De Aurora is daardoor weer een bijna maagdelijke savanne geworden. Het oversteken van deze immense ruimte duurt meer dan twee uur: "Het is hier de gewoonte om altijd de katachtige te doden om het probleem op te lossen. Maar wij doen het tegenovergestelde", zei de fokker, die er trots op is de jaguar op zijn boerderij te beschermen.

De fokker erkent echter dat hij het traditionele concept van een veehouderij volledig heeft moeten veranderen, maar ondanks pogingen om zijn onschuldige dieren te verdedigen, verslinden de jaguars elk jaar ongeveer 100 ossen, die elk ongeveer $300 vertegenwoordigen. De fokker is zich er echter van bewust dat de hoge kosten die hij moet inleveren de moeite waard zijn om de jaguar te behouden.

 

De moedige fokker heeft verschillende bezoeken gekregen van wetenschappers en toeristen, aangetrokken door de mogelijkheid om de enorme vrije katachtige in die natuurlijke onmetelijkheid te zien. Volgens verschillende onderzoeken schat de organisatie Panthera dat er ongeveer 15.000 jaguars zijn in Colombia en 170.000 in Amerika. Een aanzienlijk aantal dat koste wat kost moet worden verdedigd.

We hopen dat deze fokker een voorbeeld is voor al diegenen die de grote katachtige vrezen, die riskeren een prachtige aanwezigheid uit te roeien.

 

Advertisement