Ze kopen een porseleinen kom op de rommelmarkt voor $3 en ontdekken dan dat het $2 miljoen waard is - BekijkDezeVideo.nl
x
Ze kopen een porseleinen kom op de rommelmarkt…
Jongen gaat op zichzelf wonen en viert de aankoop van de nieuwe koelkast op Twitter: Dit meisje is helemaal gestopt met scheren:

Ze kopen een porseleinen kom op de rommelmarkt voor $3 en ontdekken dan dat het $2 miljoen waard is

12 September 2021 • Door Janine
3.738
Advertisement

Ben jij een van die mensen die graag struint tussen de kraampjes van rommel of antiekmarkten? Weet dat er mensen zijn die erin geslaagd zijn om echte deals te sluiten door puur toeval zeldzame en kostbare stukken te kopen. Een familie uit New York had bijvoorbeeld nooit verwacht een zeer kostbare Chinese "Ding"-vaas te kopen die dateert uit de "Song"-dynastie. Toch zag het eruit als een heel eenvoudige kom! Wie het idee had om het te kopen, zal onbewust de eeuwige schoonheid hebben aangevoeld die ervan uitging. Of het nu geluk was of louter toeval, het object in kwestie had zo'n hoge waarde dat het het leven van deze anonieme Amerikaanse familie voor altijd heeft veranderd.

Als alle vlooienmarkten net zo voldoening gevend waren als die van de familie van de hoofdpersoon van dit verhaal, zouden we waarschijnlijk elk weekend op zoek gaan naar het zeldzame stuk voor onze collectie. Meestal worden de producten in feite tegen zeer lage prijzen verkocht, omdat de spullen geen hoge waarde hebben. Degenen die op het idee kwamen om deze witte porseleinen kom te kopen, geloofden in feite niet dat ze een kostbaar object in handen zouden hebben. Officieel kostte de kom $3 en dit was de prijs die de gelukkige familie betaalde.

foto: Sothebys

De kom zag er goed uit - een detail dat zelfs op het eerste gezicht herkenbaar was. Zonder al te veel na te denken werd het in de eetkamer geplaatst, binnen ieders bereik en zonder al te veel pretenties. Pas enige tijd later, toen familieleden over Chinese kunst begonnen te praten, werd de kom geëvalueerd. Niemand had ooit de oorsprong kunnen vermoeden: het was een "Ding" -kom van zeer fijn wit porselein, daterend uit de Chinese "Song"-dynastie, die tussen 960 en 1279 in China regeerde.

Advertisement
foto: Sothebys

De kom werd beoordeeld en bij die gelegenheid ontdekte de familie met grote verbazing dat er maar één andere kom op de wereld was die ermee vergelijkbaar was, en deze werd bewaard in het British Museum in Londen. Onnodig te zeggen dat de waarde ervan onschatbaar was.

foto: Sothebys

De kom werd geveild voor 2,23 miljoen dollar, een astronomisch bedrag waar niemand op die beroemde zondag op de markt ooit van zou hebben gedroomd.

Ben je al aan het controleren wanneer de volgende markt bij jou in de buurt is?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt