Hij ziet zijn tegenstander enkele meters van de finish vallen: hij stopt en helpt hem de race te voltooien (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

10 November 2021

Hij ziet zijn tegenstander enkele meters van de finish vallen: hij stopt en helpt hem de race te voltooien (+ VIDEO)
Advertisement

Sport is zeker niet alleen competitie, integendeel - door fysieke activiteit kun je ook de geest trainen en, vooral in teamsporten, kun je zelfs goede vrienden maken. Juist door sport kunnen kinderen en jongeren in het algemeen worden opgevoed met loyaliteit en sportiviteit, oftewel met respect voor de tegenstander en empathie. Brandon Schutt is een levend voorbeeld van hoe al deze waarden in de loop der jaren in hem zijn versterkt: tijdens een kwalificatierace stopte de jonge scholier die op het lyceum zit om zijn worstelende tegenstander over de finish te helpen. Hoevelen zouden dit hebben gedaan, om de tegenstander de beste tijd te geven?

via NCB News

Tijdens de laatste paar meter van een race tussen verschillende lycea merkte Brandon Schutt dat een hardloper van het andere team, Blake Cerveny, zijn evenwicht begon te verliezen en vervolgens op de grond viel. De jonge man was niet getroffen door een ziekte, maar hoogstwaarschijnlijk had hij last van overmatige spiervermoeidheid waardoor zijn benen het begaven. Brandon dacht niet eens na, hij handelde instinctief: hij liep naar Blake, tilde hem op en hielp hem overeind.

Een lokale verslaggever filmde de hele scène en deelde op dat moment stap voor stap zijn gedachten: "Ik zag Blake 100 meter van het einde zigzaggend lopen, een klassiek teken dat zijn benen op het punt stonden het te begeven. Terwijl ik de camera op hem gericht hield, zag ik Brandon in actie komen”.

Advertisement

Afgezien van het feit dat Brandon door iedereen is beschreven als een slimme jongen met een groot hart, inclusief zijn atletiekcoach die zijn sportieve gedrag prees, voelde de jongeman waarschijnlijk empathie voor zijn tegenstander, omdat hij een paar weken eerder zelf enkele meters van de finish was gevallen. Brandon herinnerde zich dat moment als bijzonder teleurstellend: "Ik voelde me verschrikkelijk omdat ik de race niet uit had gelopen. Ik had het gevoel dat ik mijn teamgenoten en mezelf teleurstelde." Toen hij Blake op de grond zag vallen, hoefde hij er niet over na te denken dat hij een tegenstander van hem was, dat hij hem niet eens kende of dat hij zich daardoor niet had gekwalificeerd met een betere tijd, omdat hij wist dat hij hem moest helpen.

Zijn gebaar ging viraal nadat het verhaal in een lokale krant was gepubliceerd, ondanks dat het een belangeloos gebaar van vriendelijkheid was. De twee jonge renners ontmoetten elkaar na de race en schudden elkaar de hand, in weer een prachtig sportief evenement.

Advertisement