8 dingen die je nooit in de open haard moet gooien om het vuur aan te wakkeren

Janine image
door Janine

28 November 2021

8 dingen die je nooit in de open haard moet gooien om het vuur aan te wakkeren
Advertisement

Wanneer de winter aanbreekt en het koudste seizoen van het jaar arriveert, kan iedereen die het geluk heeft een mooie en comfortabele open haard in huis te hebben, niets anders doen dan hem aansteken en zo snel mogelijk in gebruik nemen. Niet alleen helpt het aansteken van de open haard op de koudste dagen om het huishoudelijke verbruik te verlagen, waardoor bijvoorbeeld wordt bespaard op verwarming en radiatoren, maar een warm en knetterend vuur kan alleen maar gezelschap en "sfeer" geven. Maar pas op voor wat je in het vuur gooit, het is misschien niet goed voor jou en de open haard zelf.

via Family Handiman

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Hier zijn 8 dingen die je nooit in het vuur mag gooien terwijl je open haard aan staat:

Sommige soorten planten: ook al zou je zeker wat droge planten in de vlammen willen gooien, deze zijn niet geschikt om verbrand te worden; velen geven een deel van hun plantaardige stoffen af ​​met de rook, die voor onze ogen en ons reukvermogen allergisch of zelfs giftig kan zijn.

Sommige groenblijvende bomen of takken: als je bijvoorbeeld een echte kerstboom hebt gekocht voor de feestdagen, weet dan dat het nooit een goed idee is om deze in de open haard te gooien. Dit komt omdat hun hout niet alleen niet doorgewinterd is, maar ook omdat groenblijvende bomen vaak een zeer hoog gehalte aan snel brandende hars bevatten die hoge temperaturen kan bereiken en zelfs gevaarlijke branden in huis kan veroorzaken.

Papier en karton: het probleem zou niet eens het papier of het karton zelf zijn, maar de verschillende papiersoorten met kleurenafdrukken op hun oppervlak. Deze afdrukken kunnen potentieel giftige stoffen en gassen in de lucht afgeven als ze in het vuur worden verbrand.

Pluisjes van de wasdroger: hoe vaak heb je er al aan gedacht om pluisjes van je wasdroger in de open haard te gooien? Doe dit nooit, ze bestaan uit synthetische vezels die chemische dampen in de lucht kunnen afgeven die gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Behandeld hout: hoewel het vuurtje in de open haard thuis wordt aangewakkerd door het hout dat je het hele jaar door hebt opgeslagen, mag je nooit behandeld, gecoat, gelakt of geverfd hout in de vlammen gooien; het zijn extreem gevaarlijke chemische stoffen, die bij verbranding giftige dampen in de lucht kunnen afgeven.

Nat hout: over hout gesproken, gooi nooit vochtig of nat hout in de haard, om één simpele reden: het verbranden van hout met een hoog vochtgehalte in de haard produceert meer rook dan droog en meer doorgewinterd hout. Een heel belangrijk iets om in gedachten te houden.

Marco Vech/Flickr

Marco Vech/Flickr

Plastic: gooi geen plastic in de open haard, het is een van de meest schadelijke chemische stoffen van allemaal.

Kerosine of vlamversnellers: gebruik geen benzine, kerosine, verschillende vloeistoffen en vlamversnellers om het vuur in de haard aan te wakkeren; dit komt omdat het licht ontvlambare vloeistoffen zijn die de stabiliteit van de schoorsteen in gevaar kunnen brengen en ernstige branden in huis kunnen veroorzaken. Wees erg voorzichtig.

Met dit kleine handboek weet je nu hoe je met je open haard moet omgaan, het vuur moet aansteken en de muren van het huis moet verwarmen zonder toevlucht te nemen tot producten die helemaal niet compatibel zijn met hout en vlammen!

Advertisement